Какво ще кажете за нещо вегетарианско, лесно за приготвяне и с подчертано изразена пикантна жилка? Веднага ви поднасяме вкусния отговор – Чана масала. Това е традиционно ястие в индийската и пакистанската кухня от нахут, овкусено с букет от най-чудни и екзотични дъхави подправки – куркума, червен пипер, къри и гарам масала.

Продукти:

1 ч.ч. нахут
4 с.л. олио
1 гл. лук
4 скилидки чесън
2 с.л. лютеница
2 с.л. доматено пюре
3 картофа
1 с.л. сметана
подправки: куркума, червен пипер, гарам масала, къри, сол

Приготвяне:

Нахутът се накисва за 12 часа. Зърната се изплакват в студена вода, претриват се между дланите, за да се отстранят от люспите и се изцеждат. В отделен съд се сипва олиото и се сортират наситненият лук и чесън. Прибавят се лютеницата, доматеното пюре и подправките на прах. Изсипват се нахутът и картофите, оформени на кубчета. Налива се ок. 2-3 пръста вода, градусите се намаляват и ястието се вари на тих огън. След като се свари, пикантното блюдо се облива със сметаната, за да се омекоти лютата жилка от кърито.

 

Очакваме и вашите вкусни идеи и предложения на кулинарните странички на нашите форуми - тук или тук... :)