Продукти:

Ок. 500 г нарязано на ситно агнешко месо
1 вр. пресен лук, измит и нарязан на колелца
½ кг свежи кайсии, почистени от костилките и нарязани на половинки
350 г бутер тесто
1 яйце
100 г стафиди
50 г кафява захар
60 г масло
200 мл червено вино
25 г брашно
1 с.л. балсамов оцет
1 с.л. доматено пюре
По 1 с.л. мащерка и розмарин, нарязани на ситно
Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

1.Загрейте фурната на 180 градуса.
2.В голям тиган разтопете маслото, добавете нарязания зелен лук, покрийте с капак и задушете на бавен огън около 2-3 минути.
3.Добавете билките, месото и захарта, покрийте с капака и оставете на огъня за още 3-4 минути.
4.Добавете брашното и оставете върху огъня още няколко минути.
5.Изсипете стафидите, после – виното, балсамовия оцет и доматеното пюре, изключете котлона и оставете да изстине.
6.Междувременно разстелете половината от тестото и го поставете в леко намаслена тава. Отгоре изсипете сместа с месото и подредете кайсиите. Покрийте с другата половина тесто, като прищипете по крайчето с долното тесто.
7.Отгоре намажете с жълтъка и поставете в предварително загрятата фурна в продължение на 25 минути.
8.За да не се деформира при нарязване на парченцата, след изваждането от фурната, оставете баницата малко да си отдъхне.

Това класическо, старо балканско ястие непременно се придружава със сладкогласна гайда и светло пенливо пиво! ;)

Наздраве!