Този тиквеник не е просто една обикновена баница. Той е много повече! Както и да го наречете – фантазия, приказка, магия или съвършенство – ще бъдете прави. За мен той е много повече от сладкиш, той е и уханието на бабината кухня, и семейният уют, и магията на едно отминало и незабравимо време. Спомням си, когато отивахме на гости през есенните уикенди на баба с братчето ми, още непрекрачили прага на двора, малките ни нослета вече доволно долавяха приятно гъделичкащия аромат на бабиния тиквеник. Плодовото ухание на този вълшебен сладкиш, обичта, с която баба го приготвяше за нас, остана дълбоко в сърцето и спомените ми. Спомени за есенния вкус от моето детство. Добре дошли в него…
Продукти:
За плънката
1 пакетче готови кори
700-800 г почистена, обелена и настъргана тиква + 1 дюла
1 шепа стафиди
1 ч.ч. захар
1 к.ч. олио
1 пакетче канела
няколко щипки джинджифил
1 шепа брашно за поръсване на тавата
За заливката:
600 г прясно мляко
3-4 яйца
2 с.л. захар
Приготвяне:
Тавата се намазва с олиото и се поръсва с брашното. Отгоре се подреждат корите заедно с плънката по следния ред: първата кора се напръсква с олио, след това се поставя втора и се поръсва с плънка от съставките, описани по-горе. Всичко това се повтаря до изчерпване на продуктите. Завършва се с двойна кора, която най-отгоре се напръсква само с олио. Така наложената баница се запича в предварително загрята на 200 градуса фурна до леко порозовяване. Изважда се, нарязва се на "баклавички" и се залива с разбитите на пяна яйца, мляко и захар. Печенето продължава още поне 10-15 минути до златист загар. Пудрата захар е неотменна част от финалната тържествена декорация.
Да ви е сладко!