Какво е необходимо?
Тесто:
125 г грис,
125 г брашно,
1 ч.л. сода,
4 с.л.захар,
ванилия,
125 г олио,
Плънка:
200 г сушени фурми,
2 с.л.мед,
1 с.л.лимонов сок,
0.5 ч.л.канела,
60 г счукани орехи,
Как се приготвя?
Смесете гриса с брашното, содата, захарта и ванилията. Добавете олиото и хубаво разбъркайте – да стане на трохи.
Формата за торта с диаметър 22 см подмажете с олио и поръсете с галета. Загрейте фурната до 200 градуса.
Отделете костилките от фурмите и нарежете на ситно.
Сложете фурмите в 200 мл вряща вода и при непрекъснато бъркане варете 5 минути. Добавете меда ,лимоновия сок, канелата, орехите, разбъркайте и снемете от огъня. Трябва да се получи смес,като гъст конфитюр.
Изсипете във формата половината грисова смес, притиснете и върху нея равномерно сложете плънката. Изсипете останалата грисова смес,без да притискате. Изпечете на умерен огън за около 45 минути до образуване на розова коричка. Поднася се охладен.
Време за изпълнение: 60 минути