#Има ли рецепта срещу стрес?
Лесно е да се каже, че за да запазим здравето си, единствената логична и необходима стъпка е да редуцираме стреса, избягвайки контакта с обектите, които го провокират. Има ли обаче ефективна рецепта срещу него? Грижите и проблемите, отговорностите, които всеки един от нас носи на раменете си, гоненето на срокове и задължения, бързите темпове, в които живеем – всичко това често пъти се явява пречка по пътя към нормалния, спокоен и безметежен живот.

Следователно се чувстваме свръхнатоварени, преуморени, разтревожени и... стресирани. Може би тъкмо заради този истеричен начин на живот все повече от нас изпитват нужда от занимания, насочени към отпускане на напрежението и успокояване на съзнанието – йога, медитация, разходки сред природата и т.н. Има обаче още един ефективен начин да се преборим със стреса, а именно като си приготвим ароматна и лековита напитка от... лавандула.

#Защо лавандула?
Лавандулата отдавна се използва в медицината като ефективен начин за успокояване на нервите и за релаксация. Обикновено от нея се извлича масло, което често намира приложение в създаването на нощни спрейове срещу комари, сапуни, аксесоари за баня, както и на различни козметични продукти. Лавандулата съдържа над 150 активни съединения. Ефектите на лавандулово масло са многобройни, но основните качества, с които то се отличава, са неговите противовъзпалителни и успокоителни свойства.

#Тайната рецепта за лавандулова лимонада
Рецептата, която ви поднасяме, е комбинация от впечатляващи вкусови качества и изключителни хранителни ползи.
Необходими са:
1 ч.ч. пчелен мед
12 ч.ч. вода
няколко капки етерично масло от лавандула
6 лимона
Съставките се смесват и разбъркват добре. Напитката може да се консумира по всяко време. Тя тушира възпалителния процес, понижава кръвното налягане, намалява главоболието, лекува от безсъние и тревожност.