Вместо печено агне за Гергьовден може да си приготвите агнешки котлети на фурна. От вечерта намажете обилно котлетите с марината от зехтин и коняк 3:1 с подправки - черен пипер, счукан розмарин, босилек, джоджен, калоферчерче и сол. 

Загрейте фурната на 250 С и запечете месото в олио от двете страни за 20-30 мин. Така ще придобие коричка и няма да губи от соковете си. Добавете 2-3 лъжици бяло вино и покрийте тавата с фолио. Намалете градусите на 180 С. Поливайте със соса 2-3 пъти, докато месото се изпече по ваш вкус. 

Подходяща за агнешките котлети е гарнитурата от свежа зелена салата, както и салата от пресен спанак. Украсете салатите с варени яйца, нарязани на колелца и с черни маслини. 

Сервират се с вино розе.