Тази седмица предлагаме на вниманието на всички верни нам кулинарни почитатели рецепти в избран и характерен цвят. Освен че есента е благодатен на плодове и зеленчуци сезон, трупали в негата си сочност и сладост през цялото лято, тя е и щедра на цветове и аромати. Оранжеви и червени, розови и лилави, жълти, бели и зелени – багри, които примамват сетивата от есенните щандове (някои от тях целогодишно) с красивите си плътни мантии и благоухания. И понеже все още сме лято и ни е трудно да се разделим с неповторимия му вкус и чар, ще включим в рецептите и някои от неговите слънчеви и гиздави рожби.
И така, днес на вниманието ви поднасяме 5 изпитани и изкусителни ястия в цвят оранж.
Плодовете и зеленчуците с такава окраска дължат слънчевия си блясък на каротина. Той е и виновник за изобилието витамини, фолиева киселина и суперполезния бета-каротин. Оранжевите храни са богати на антиоксиданти, които предпазват кожата от UV-лъчите и помагат за обновяването на клетките. Те са и мощни имуностимулатори – свойство, което дължат на високото си количество витамин С.
Към рецептите >>
Райски чийзкейк
1 пакетче чаени бисквити
100 г краве масло
450 г крема сирене
150 г десертно сирене по избор
2 цели яйца и 4 белтъка
200 гр пудра захар
3-4 райски ябълки, обелени и почистени от костилките
канела и джинджифил за поръсване
Приготвянето е повече от вдъхновяващо и много лесно:
Бисквитките се натрошават и разбъркайте добре с разтопеното масло до образуването на хомогенно твърдо тесто. Получената смес се разстила на тънък, около ½ см, слой върху дъното на средно голяма тава. Всички останали продукти се разбиват с миксер, като най-накрая се добавят белтъците. Сместа се изсипва върху бисквитената подложка. Сладкишът се пече около час и половина в слабо загрята фурна при температура около 110-120 градуса.
След като поизстине, кейкът обилно се покрива с нарязаните на лунички райски ябълки. За да е още по-вкусен и ароматен, накрая се поръсва с джинжифил и канела.