Фъстъчени курабийки
Продукти:
125 г меко краве масло
2 с.л. фъстъчено масло
1 ч.ч. пудра захар
1 яйце
1 ч.л. канела
2 с.л. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
½ ч.ч. смлени запечени фъстъци
ок. 2 шепи шоколадови пръчици
Приготвяне:
Двата вида масло смесете със захарта,и канелата, добавете яйцето, млякото, фъстъците, шоколадовите пръчици и накрая брашното. Полученото тесто разделете на 3 части. Всяко парче оформете на фитил, завийте във фолио за свежо съхранение и оставете в камерата за 1 час. След това нарежете с остър нож на кръгчета и ги наредете на малко разстояние едно от друго върху застлана с хартия за печене или намаслена тава и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна. След охлаждане курабийките придобиват невероятен хрупкав чар и нежно фъстъчено ухание.
Курабийки с кисело мляко
Продукти:
½ кг брашно
150 г захар
50 г масло
3 яйца
100 г кисело мляко
1 ч.л. сода
1 пакетче ванилия
4 с.л. лимонова кора
1 жълтък
Приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта до пълното разтваряне на захарта. Брашното пресейте в дълбока купа и към него добавете киселото мляко, в което предварително е разтворена содата, яйчената смес, разтопеното масло, ванилията и настърганата лимонова кора. Всичко омесете добре до получаването на гладко тесто. Оставете го за 10-15 минути да отдъхне. След това от него оформете топчета, подредете ги в тавичката с постлана върху нея хартия за печене. Намажете ги с разбит жълтък и по желание в средата на всяка забодете по една сурова ядка. Печете курабийките на 200 градуса до златисто.