Нежният и сочен натюрел на ябълките придава на всяко блюдо – основно и десерт –деликатен вкус и великолепие
Пиле с ябълки и портокали
Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете в голяма, намазана със зехтин тава за печене, 700 г картофи (нарязани на тънки филийки), 350 г зелени ябълки (нарязани) и 1 голяма глава кромид лук (нарязана на тънки пръстени). Добавете 1 дафинов лист, 2 клонки магданоз, 1 нарязан стрък целина и кората на 1 портокал, ситно настъргана. Подправете с по ¼ ч.л. смлян карамфил и бахар, с ¾ ч.л. канела, черен пипер и щипка сол.
Подредете 8 пилешките гърди в средата на тавата и ги поръсете с щипка сол и черен пипер. Залейте с 285 мл прясно изцеден портокалов сок, намажете с 1 с.л. зехтин и посипете с 2 равни с.л. галета. Запечете във фурната 1-1 ½ часа до образуване на хрупкава коричка. Извадете дафиновия лист, украсете и поднесете.
Кроасани с ябълки и шунка, печена в мед
Срежете 4 големи кроасани хоризонтално през средата, като оставите горната половина леко захваната за долната по края. Смесете 1 с.л. майонеза и 4 с.л. квасена сметана в купа. Добавете 1 голям, едро настърган, морков, 1 сладка ябълка, разрязана на малки кубчета, 2 ситно нарязани стръка зелен лук и 50 г орехи. Посолете и разбъркайте добре. Разпределете сместа върху долната половина от кроасаните и поставете по 1 голям резен шунка, печен в мед, върху всяка една от тях. Затворете кроасаните и сервирайте веднага.