Ако все още ви е останала по някоя и друга мръвка от коледната пуйка или от бялото месо на пилешкото, ви предлагаме 5 супербързи и съблазнителни ястия, приготвени от остатъците на птичите гозби по Коледа. Ако все пак сте им видели сметката, Нова година иде, така че при всички случаи ще имате шанс да се възползвате от идеите ни. Всяка една от рецептите е за са 4 порции:

Кралско пуешко с ориз и зеленчуци

Смесете 4 ситно нарязани стръка зелен лук и 100 г нарязани почистени сушени кайсии със 100 мл сметана и 100 мл кисело мляко. Добавете 1-2 ч.л. къри паста. Добавете 300 г нарязано на кубчета готово пуешко. Сварете 600 г замразен ориз със зеленчуци в дълбок тиган според указанията на опаковката. Добавете сместа с пуешкото и сметаната към сместа с ориза и разбъркайте на тих огън за 2-3 минути, като бъркате често. Сервирайте веднага. 

Пълнени чушки с пиле и кускус

Сложете 150 г кускус, 2 с.л червени стафиди и 1 нарязана скилидка чесън в купа и ги залейте с 300 мл врял зеленчуков бульон. Покрийте с капак. Междувременно разполовете и почистете от семената 4 червени или зелени чушки и ги пуснете във вряща вода за 5 минути. Отцедете добре и ги поставете в тавичката на грила със срязаната страна нагоре. Добавете към кускуса 250 г нарязано на кубчета готово пилешко и 1 с.л. нарязан пресен риган. Посолете и разпределете в чушките. Отгоре поръсете със 100 г натрошено сирене и печете бавно на умерен огън за 10 минути или докато се сгорещят и стана златисти. Сервирайте със салата.

Пиле в китайски палачинки

Сипете 1 с.л. зехтин в малък тиган заедно с 4 с.л. соев сос и 4 с.л. сухо шери. Добавете ½ ч.л. китайска смес от 5 подправки на прах, 2 счукани скилидки чесън и 1 с.л. захар. Внимателно загрейте, докато захарта се разтопи, след което оставете сместа да ври 1 минута. Нарежете около 300 г готово пилешко месо на лентички и ги добавете в тигана. Запържете, като бъркате 3-4 минути или докато пилето стане горещо и лепкаво. Нарежете много тънко 1 връзка зелен лук и 1 краставица на колелца, след което ги подредете в чиния с ½ глава китайско зеле, нарязана на тънко. Затоплете 2 пакета китайски палачинки според указанията на опаковката. Сервирайте пилето със зеления лук, краставицата, китайското зеле и палачинките. Върху всяка от палачинките поставете малко пиле и много зеленчуци и я увийте.

Салата с пуешко и нар

Нарежете 300 г готово пуешко месо. Разбийте 2 с.л. балсамов оцет и 1 ч.л захар с 4 с.л. зехтин в голяма купа. Разполовете и нарежете на тънко 1 глава червен лук и я добавете в купа със 100 г кресон и накъсаните листа на 1 маруля. Разбъркайте с дресинга. Поръсете със зърната от 1 нар (или 200 г боровинки), след което добавете 4 с.л. счукани орехи и 75 г ситно натрошено синьо сирене. Разпределете блюдото в 4 чинии или купи. Добавете пуешкото и поднесете.

И за финал най-лесната, вкусна и класическа рецепта за пилешка гозба, която освен всичко останало, отваря и апетита – Пиле фрикасе под хрупкава коричка. Вижте пълната  рецепта тук >>