Рибата и морските дарове са едни от най-полезните храни. Те доставят така необходимите за човешкия организъм вещества като омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини, с чието съдържание може да се похвалят много малко храни. Богати са още и на много витамини и минерали. Радвонта консумация на риба и морски дарове е чудесна профилактика на сърдечно-съдовата система, повишава имунитета, поддържа ума бистър и свеж. Още много може да се говори за качествата на тази удивителна храна от океана, но ние бързаме да ви предложим 4 вкусни и пикантни блюда с тяхното главно и забележително участие:

Печени миди с бекон и брюкселско зеле

Продукти за 4 порции:

12 големи миди
2 с. л. зехтин
150 г пикантен осолен бекон, нарязан на зарчета
1 средно голяма глава лук, тънко нарязана
6 чаши брюкселско зеле, нарязано
сол и смлян черен пипер на вкус
2 с.л. оцет от оризово вино
1 с. л. масло

Приготвяне:

В голям тиган сипете 1 с. л. зехтин и в него запържете кубчетата бекон около 2 минути, докато се поразтопят и покафенеят. Добавете лука и брюкселското зеле, подправете със сол и черен пипер и пържете около 6 минути, като разбърквате, докато променят цвета си. Накрая добавете оризовия оцет и след като кипне, прехвърлете в друг съд.

Поръсените щедро със сол и черен пипер миди изпържете в маслото до златистокафяво от двете страни. Посипете ги с изпържения бекон и брюкселското зеле и разбъркайте. Оставете ястието да се задуши още 2-3 минути. Сервирайте веднага.

Снимка: seriouseats.com

 

Риба треска с картофи и швейцарско зеле

Продукти за 4 порции:

2 ½ с. л. зехтин
4 средно големи картофа, нарязани на кубчета
сол и смлян черен пипер на вкус
1 средно голяма глава лук, фино нарязана
4 чаши листа от швейцарско къдраво зеле листа, нарязани на тънки ленти
щипка лют червен пипер
¾ чаша пилешки бульон
4 филета от риба треска
2 с.л. пресен сок от 1 лимон
½ чаша нарязан магданоз

Приготвяне:

Загрейте зехтина в голям тиган. Добавете картофите, поръсете ги сол и черен пипер и разбъркайте и пържете ок. 3 до 4 минути, докато започнат да променят цвета си. Добавете лука, зелето и лютия пипер. Подправете със сол и черен пипер. Добавете 2 с. л. пилешки бульон и продължете готвенето. Задушавайте още около 3 минути, докато лукът и зелето омекнат. Добавете лютия пипер и разбъркайте добре.

Поръсете рибата със сол и черен пипер. Намалете котлона на умерен огън и пържете филетата риба до златисто от двете страни. Покрийте с капак и задушете около 3 до 5 минути. Отхлупете и поръсете с лимонов сок и магданоз. Направете в сервирните чинии канапета от задущените лук, зеле и картофи. Настанете филетата върху всяко от тях. Сервирайте веднага.

Снимка: seriouseats.com