Важно правило при измайсторяването на този сладкиш е да забравите за традиционната проба за готовност. Брауните са перфектно изпечени при едно условие – ако вътре са още влажни и лепнат, т.е. ако по клечката остава тесто.най-хубавото на брауните е, че може да се похапват цяла седмица, след като са приготвени. Съставките към всяка от рецептите са за 1 форма (18 х 18 см):

Брауни с ром

Продукти:

200 г натурален шоколад (70% какао)
200 г краве масло
6 яйца
150 г бадеми
500 г
2 пакетчета ванилия
300 г брашно
1 щипка сол
6 с.л. ром
300 г тъмен кувертюр
25 г кокосово масло

Приготвяне:

Настържете шоколада на едро и заедно с маслото го разтопете на слаб огън. Когато сместа леко се охлади, добавете захарта, двете ванилии, предварително разбитите яйца, брашното, солта, натрошените на едро ядки и рома. Изсипете сместа в покрита с хартия тавичка.

Печете в предварително загрята на 175 градуса фурна 15-20 минути. След като сладкиша се охлади, натрошете кувертюра и го разтопете на водна баня заедно с кокосовото масло. Разпределете равномерно глазурата върху сладкиша и нарежете на парчета.

Брауни с дюли (круши)

Продукти:

1 голяма дюля
3 с.л. лимонов сок
225 г захар
300 г натурален шоколад (70% какао)
75 г лешници
150 г меко краве масло
3 яйца
350 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
100 мл прясно мляко
15 г кокосово масло
какао

Приготвяне:

Обелете дюлята, почистете я от семките и нарежете на ивици. Лимоновия сок, 250 мл вода, 75 г захар и нарязаната дюля варете на тих огън 15-20 минути. Извадете плода и го нарежете на кубчета. Изпечете ядките в тиган. Разтопете маслото и 200 г шоколад. Разбийте яйцата и 150 г захар. Добавете шоколадовата смес, а след това прибавяйте с редуване млякото и предварително смесените сухи съставки. – брашно, бакпулвер и сода. Накрая сложете ядките и дюлята. Изсипете тестото в намаслена и поръсена с брашно тавичка.

Печете около 1 час при температура 175 градуса. Оставете сладкиша 30 минути да изстине и го извадете от тавичката. Залейте го с глазура от разтопени на водна баня 100 г шоколад и какаовото масло. Поръсете с какао.