След като ви запзонахме с вкуса и аромата на традиционните за германската кухня бретцели и други изкусителни баварски ястия, продължаваме в същия дух. Ние може и да не отидем на Октоберфест, но той със сигурност ще дойде при нас!
Немско кисело зеле
Традиционното кисело зелце на немците всъщност няма нищо общо с българското. Тук ги няма нито олиото, нито любимият на нашенското зелце червен пипер. Вкусът му е сладко-кисел и се отличава със силния си аромат, идващ от смесването на подправки като хвойната, кимиона, бахара. Сладката му жилка пък се дължи на карамелизираната захар.
Продукти:
500 г фино нарязано кисело зеле
1 глава лук, нарязана на ситно
2 с. л. краве масло
1 ябълка, нарязана на тънки резени
1 ч. ч. бяло вино
1 ч. л. кафява захар
кимион, хвойна, бахар и сол на вкус
Приготвяне:
Запържете лука в разтопеното масло, след което добавете към него отцеденото зеле. Разбъркайте на бавен огън и прибавете ябълките и виното. Варете без капак на тих огън около 30 мин. Ако е необходимо, налейте малко вода. Добавете захарта, подправете на вкус и запечете на 170°С за 30 мин. Зелето гарнирайте със свински джолан.
Обазда, или баварска салата от сирене
Може би ще се запитате, какво пък е това име? Веднага ви казваме. Думата е на баварски диалект и произлиза от немското angebatzter, което на български звучи: "намачкан". Досетихте се. Тази великолепна салата не само че е намачкана и заслужено носи своето име, но е и много много вкусна…
Продукти за 4 порции:
250 г сирене камембер
250 крема сирене
2 ч.л. меко краве масло
4 малки кисели краставички
2 щипки смлян кимион
2 щипки лют червен пипер (или ако предпочитате, повече)
4-6 с.л. бира
сол и черен пипер
2 глави червен лук
2 зелени стръкчета пресен лук за декорация по желание
Приготвяне:
Настържете камемебера на едро ренде. Смесете го с крема сиренето и маслото, като намачкате добре сместа с вилица. Към получилия се пастет добавете нарязаните на ситно кисели краставички, подправките, солта и черния пипер на вкус. Разбъркайте добре и накрая полейте с бирата. Поднесете салатата охладена и декорирана с нарязания на кръгчета пресен зелен лук. Декорирайте с лунички червен лук. Сервирайте с топъл пухкав бретцел.