Ястията с присъствието на карфиол се отличават освен с мекия си и нежен вкус, и с изключително полезното си въздействие върху тялото. Като виден антиоксидант, богат на витамин С, карфиолът е храна, която подмладява и предпазва от редица болести.
Карфиолът e супер полезен. Защото... >>
Той е и желан гост във всякакви диети, и най-вече в такива, които целят пречистването на организма. Няколко отбрани блюда с неговото участие ще ви убедят в това. Те са не само здравословни, но и несъмнено вкусни. Всяка рецепта е за 4 порции:
>>
Карфиол и броколи с топено сирене
Продукти:
300 г карфиол, разделен на цветчета
250 г броколи, разделени на цветчета
40 г краве масло
1 малка глава лук, ситно нарязана
2 ½ с.л. брашно
300 мл прясно мляко
150 г топено сирене
2 домата, нарязани на кръгчета
Приготвяне:
Сложете карфиола и броколите в тенджера с вряща вода и варете 3-4 минути, докато омекнат. Отцедете, като запазите водата за соса и оставете настрани. Разтопете маслото в същата тенджера, добавете и разбъркайте лука и запържете внимателно за 5 минути. Добавете брашното и разбъркайте, след което постепенно добавете млякото и 150 мл от запазената вода т варенето. Оставете да заври, като бъркате постоянно, след което варете на слаб огън 2 минути, за да се получи гладък сос. Свалете от огъня. Загрейте предварително грила на висока температура. Добавете към соса 2/3 от сиренето. Посолете и внимателно добавете карфиола и броколите. Прехвърлете с лъжица в затоплен плитък съд. Подредете резените домати отгоре и поръсете с останалото сирене. Печете в грила 4-5 минути, докато се зачерви и започне да вдига мехурчета.