Супа с моркови, портокал и сирене фета
Загрейте 1 с.л. зехтин в голяма тенджера и запържете 1 ситно нарязана глава лук, 4 обелени и ситно нарязани моркова и 1 счукана скилидка чесън на умерен огън за около 5 минути, докато омекнат. Добавете 600 мл зеленчуков бульон, сокът на 1 портокал, 1 с.л. нарязан пресен естрагон и оставете да заври. Намалете огъня, похлупете и варете на слаб огън за около 6-8 минути, докато зеленчуците омекнат. Запазете около ¼ от нарязаните зеленчуци, а останалата сипете в блендер. Пасирайте, докато се получи почти гладка смес – добре е да оставите консистенцията леко зърнеста. Посолете.
Върнете сместа в тенджерата заедно със запазените зеленчуци и загрейте до завиране. Сипете в купи и добавете 100 г натрошено сирене фета във всяка. Поръсете с останалия нарязан естрагон и сервирайте.
Супа от карфиол с ябълка и къри >>
Пилешко соте с портокал
Загрейте 2 с.л. зехтин в голям тиган. Добавете 1 нарязана малка глава лук и запържете на силен огън за 1 минута, докато бъркате често. Добавете 500 г лентички пилешки гърди и пържете, като бъркате и обръщате често, на силен огън за 2-4 минути, докато лентичките се зачервят и изпържат. Добавете и разбъркайте 350 г нарязани гъби, 2 нарязани моркова и пържете на умерен до силен огън 1 минута, докато гъбите започнат да покафеняват. Добавете 4 с.л. бренди, настъргана кора и сока на 2 портокала и 1 ч.л. захар. Варете, като бъркате, около 1 минута, колкото всички съставки да се покрият със соса. Посолете и поръсете с 4 с.л. нарязан пресен магданоз. Украсете с няколко резенчета портокал всяка порция и сервирайте веднага.