Червеното вино придава на всяко блюдо особен чар и обаяние. Добавено в гозбата, ароматът му дарява небцето с опияняващ вкус и превръща дори и делничната трапеза в празнична. Всяка рецепта е за 4 порции:
Крем супа със сьомга
Продукти:
2 глави лук
1 кг картофи
75 г пушено филе от сьомга
250 мл сметана
5 с.л. червено вино
сол и черен пипер на вкус
майоран
Приготвяне:
Нарежете лука на кръгчета. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сложете зеленчуците в 1 ½ л вода, похлупете и варете 40 минути. Пюрирайте супата и прибавете сметаната, като заделите няколко 4 супени лъжички от нея настрана. Нарежете филето от сьомга на ивици. Подправете супата с червеното вино, солта и черния пипер. Сервирайте, като гарнирате всяка порция с филе, 1 с.л. сметана и майоран.
Телешки гулаш с моркови
Продукти:
500 г телешко
100 г лук
1 с.л. масло
сол на вкус
черен и червен пипер на вкус
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно
100 мл сухо червено вино
400 г моркови
1 стръкче розмарин
1 с.л. олио
250 мл зеленчуков бульон
Приготвяне:
Загрейте маслото и в него изпържете нарязаното на кубчета месо.добавете солта, черния, червения пипер, нарязания на ситно лук и доматеното пюре. Поръсете с брашно. Добавете виното и 350 мл вода при непрекъснато бъркане. Захлупете и варете на тих огън 1 час. Междувременно обелете морковите и ги нарежете на тънки ивици. Загрейте олиото, задушете зеленчуците и подправете със сол, черен пипер и розмарин. Угасете с бульон, варете 30 минути и добавете към телешкото. Сервирайте с украса от стръкчета розмарин.