Пържоли с юфка по китайски

Продукти за 4 порции:

3 с.л. рапично олио
1 пасирана скилидка чесън
1 с.л. пресен джинджифил, смлян
2 глави лук, тънко нарязани
2 с.л. соев сос
1 с.л. червено вино
1/2 чаша домашно приготвен бульон
4 вратни пържоли
4 едри обикновени зелеви листа (или бок чой)
200 г гъби печурки с отстранени пънчета
½ пакет яйчена юфка


Приготвяне:

В тиган загрейте рапичното олио и "фламбирайте" леко посолените пържолки от двете страни до тъмнозлатист цвят. Извадете пържолите в чиния, за да си отдъхнат. В същата мазнина добавете гъбите и ги задушете, докато леко потъмнеят. Подправете със сол, извадете ги и ги изсипете върху пържолите. Ако е необходимо, добавете още 1 с.л. от рапичното олио и запържете зелевите листа, докато омекнат.

За да приготвите заливката, в друг съд загрейте още 1 с.л. от олиото и добавете лука, чесъна, джинджифила и запържете, като бъркате в продължение на 30 до 60 секунди. Добавете соевия сос, виното и бульона и разбъркайте хубаво, докато съставките се смесят. Оставете да къкри около 2 минути, докато се сгъсти.

В 4 големи сервирни чинии разпределете сварената и отцедена според указанията на опаковката юфка. Овкусете юфката с по 1 лъжица от заливката. Поставете отгоре нарязаните на ленти фланг пържоли, зелевите листа и гъбите. Поръсете още от заливката и сервирайте веднага.

Снимка: seriouseats.com

 

Чили пържоли с ананас >>

 

Бифтек с лешникова гремолата и карфиол

Гремолата е подправка, която в класическия си вариант се приготвя от лимонови кори, чесън и магданоз. Сполучливата комбинация на посочените съставки придава изключително нежен и изтънчен аромат на зеленчукови и месни ястия.

Продукти за 2 порции:

2 с. л. зехтин
¼ чаша счукани лешници
1 малка глава карфиол, нарязана на малки розички
щипка сол и прясно смлян черен пипер
2 парчета крехко говеждо месо
1 с.л. рапично олио
2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
2 с.л. настъргана кора от 1 лимон
скилидка чесън (по желание)

Приготвяне:

Загрейте фурната до 220°. Затоплете зехтина в малък тиган и добавете към него лешниците. Изключете котлона и оставете около 1 минута, като междувременно леко разбърквате лешниците. Полейте с 1 с.л. от получилото се лешниково масло карфиола и подправете със сол и черен пипер. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и поставете във фурната не повече от 20 до 25 минути, докато карфиолът леко покафенее.

Междувременно поръсете пържолата със сол , черен пипер и рапично олио и я сложете в голям тиган на силен огън не повече от 10 минути, докато леко се запържи, като от време на време я обръщате.

Смесете магданоза, лимоновата кора, чесъна и останалата част от лешниковата смес. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Получената лешникова гремолата поръсете върху карфиола и пържолите. Разпределете ястието в 4 порции и сервирайте.

Снимка: seriouseats.com

 

Млечна запеканка с картофки и карфиол >>

 

Пикантен сандвич със свински котлет

Продукти за 4 сандвича:

4 меки кръгли хлебчета
4 с.л. краве масло
2 големи глави лук, нарязани на тънки ивици
по 1 щипка сол и смлян черен пипер
4 тънки нарязани свински пържоли
½ чаша брашно
1 с.л. рапично масло
4 с.л. дижонска горчица
8 мариновани люти чушлета, нарязани на ленти и с отстранени дръжки

Приготвяне:

Загрейте фурната до 200°. Поставете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене и оставете настрана. Разтопете 2 с.л. масло в голям тиган с незалепващо дъно. Добавете нарязания лук и запържете, като разбърквате, не повече от 8 до 10 минути, докато покафенеят. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Прехвърлете в купа с помощта на решетъчна лъжица.

Подправете със сол и черен пипер свинските пържоли и ги оваляйте леко в малко брашно. Поставете ги в същия тиган, добавете останалите 2 с.л. краве масло и 1 с.л. рапично олио и запържете около 2-3 минути от всяка страна. Повторете процедурата и с останалите пържоли.

Поставете хлебчетата във фурната да се загреят. След това двете отрязани половинки на всеки от тях намажете с горчица. Мушнете между половинките на хлебчетата по 1 пържола, по 2 от нарязаните и мариновани люти чушлета и сотирания лук.

Снимка: seriouseats.com

 

Пикантен сандвич с пиле и авокадо >>

 

Пържоли с ябълки и розмарин

Продукти за 2 порции:

2 пилешки или свински пържоли
по 1 щипка сол и смлян черен пипер
2 с.л. зехтин
3 ябълки, нарязани на лунички
2 ч.л. настъргана лимонова кора и 2 с.л. сок от 1 лимон
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
щипка сушени лют пипер люспи
2 чаши пресен суров спанак
¼ чаша листенца розмарин
1 с.л. масло

Приготвяне:

Подправете свинските пържоли със сол и черен пипер. В тиган загрейте 1 с.л. зехтин на силен огън и добавете пържолите. Пържете от двете страни около 4 до 6 минути всяка до златистокафяво. Прехвърлете в отделен съд.

Намалете до тих огън и сложете в същия тиган спанака и леко го бланширайте. Готовите листенца положете в сервирните чинии.

В тигана сложете ябълките, лимоновата кора, захарта, солта и лютия пипер. Разбъркайте леко в продължение на 2 до 3 минути, докато ябълките поомекнат, без да изгубят формата си. Овкусете с маслото и лимоновия сок. Разбъркайте, докато маслото се разтопи. Ябълкова смес изсипете върху пържолите. Цялото това великолепие поставете чиниите върху листенцата спанак. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Поръсете с листенцата розмарин. Сервирайте веднага.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Пържоли с топено сирене и печени ябълки >>