Пържоли с юфка по китайски
Продукти за 4 порции:
3 с.л. рапично олио
1 пасирана скилидка чесън
1 с.л. пресен джинджифил, смлян
2 глави лук, тънко нарязани
2 с.л. соев сос
1 с.л. червено вино
1/2 чаша домашно приготвен бульон
4 вратни пържоли
4 едри обикновени зелеви листа (или бок чой)
200 г гъби печурки с отстранени пънчета
½ пакет яйчена юфка
Приготвяне:
В тиган загрейте рапичното олио и "фламбирайте" леко посолените пържолки от двете страни до тъмнозлатист цвят. Извадете пържолите в чиния, за да си отдъхнат. В същата мазнина добавете гъбите и ги задушете, докато леко потъмнеят. Подправете със сол, извадете ги и ги изсипете върху пържолите. Ако е необходимо, добавете още 1 с.л. от рапичното олио и запържете зелевите листа, докато омекнат.
За да приготвите заливката, в друг съд загрейте още 1 с.л. от олиото и добавете лука, чесъна, джинджифила и запържете, като бъркате в продължение на 30 до 60 секунди. Добавете соевия сос, виното и бульона и разбъркайте хубаво, докато съставките се смесят. Оставете да къкри около 2 минути, докато се сгъсти.
В 4 големи сервирни чинии разпределете сварената и отцедена според указанията на опаковката юфка. Овкусете юфката с по 1 лъжица от заливката. Поставете отгоре нарязаните на ленти фланг пържоли, зелевите листа и гъбите. Поръсете още от заливката и сервирайте веднага.
Бифтек с лешникова гремолата и карфиол
Гремолата е подправка, която в класическия си вариант се приготвя от лимонови кори, чесън и магданоз. Сполучливата комбинация на посочените съставки придава изключително нежен и изтънчен аромат на зеленчукови и месни ястия.
Продукти за 2 порции:
2 с. л. зехтин
¼ чаша счукани лешници
1 малка глава карфиол, нарязана на малки розички
щипка сол и прясно смлян черен пипер
2 парчета крехко говеждо месо
1 с.л. рапично олио
2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
2 с.л. настъргана кора от 1 лимон
скилидка чесън (по желание)
Приготвяне:
Загрейте фурната до 220°. Затоплете зехтина в малък тиган и добавете към него лешниците. Изключете котлона и оставете около 1 минута, като междувременно леко разбърквате лешниците. Полейте с 1 с.л. от получилото се лешниково масло карфиола и подправете със сол и черен пипер. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и поставете във фурната не повече от 20 до 25 минути, докато карфиолът леко покафенее.
Междувременно поръсете пържолата със сол , черен пипер и рапично олио и я сложете в голям тиган на силен огън не повече от 10 минути, докато леко се запържи, като от време на време я обръщате.
Смесете магданоза, лимоновата кора, чесъна и останалата част от лешниковата смес. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Получената лешникова гремолата поръсете върху карфиола и пържолите. Разпределете ястието в 4 порции и сервирайте.
Млечна запеканка с картофки и карфиол >>