Пай с бяла риба, ябълки и картофи

Продукти за 1 тава:

900 г картофи, нарязани на четвъртинки
2 с.л. олио
1 глава кромид лук, нарязана
1 ч.л.сушена салвия
350 г ябълки, нарязани на кубчета
1 с.л. брашно
150 мл сайдер (ябълково вино) или сухо бяло вино
4 двойни филета от бяла риба (херинга), всяко по около 70 г
½ ч.л. сол
смлян черен пипер
2 с.л. прясно мляко
30 г галета
30 г сирене, настъргано
½ ч.л. червен пипер
пресен копър за украса

Приготвяне:

Сварете картофите. Нагорещете олио в малък тиган и леко запържете лука. Смесете ябълките със салвията и ги варете 2-3 минути. Добавете брашното и гответе още 1 минута, после постепенно налейте сайдера. Оставете да заври, като бъркате леко, докато сосът се сгъсти. Излейте го в не много дълбока форма и отгоре наредете филетата риба. Пригответе картофеното пюре с мляко. Посолете и поръсете с черен пипер. Насипете го върху рибата. Смесете сиренето с галетата и ги наръсете върху картофеното пюре. Подправете с червен пипер и печете в предварително загрята на 190 градуса фурната 30 минути до златисто. Украсете с копър и поднесете още топло.

 

Пай с плънка от аспержи

Продукти за 1 тава:

300 г обикновено тесто
250 г сирене (рикота)
225 мл заквасена сметана
3 яйца
60 г настърган пармезан
4 стръка зелен лук, ситно нарязани
2 ч.л. дижонска горчица
½ ч.л. сол
1/8 ч.л. лютив червен пипер
225 мл пресни сварени аспержи, отцедени

Приготвяне:

Загрейте фурната до 220 градуса. Разстелете разточеното тесто в съд с диаметър 25 см. Изрежете краищата. Посирайте сиренето, сметаната, половина пармезан, зеления лук, горчицата, солта и лютивия пипер до получаване на еднородна смес. Наредете аспержите върху тестото. Залейте с пасираната смес и поръсете с останалия пармезан. Печете 30 минути, докато ястието се покрие със златиста коричка. Поднесете със зелена салата.