Солен морковен кекс
Продукти за 12 парчета:
600 г моркови
150 г кашкавал
4 яйца
150 г бита сметана
100 мл зехтин
150 г брашно
50 г нишесте
1 пакетче бакпулвер
1 ½ ч.л. сол
черен пипер
1 ч.л. червен пипер
Приготвяне:
Разбъркайте яйцата добре заедно с битата сметана и зехтина. Отделно смесете брашното, нишестето и бакпулвера, след което ги пресейте върху яйчената смес и поръсете със сол, черен и червен пипер. Добавете настърганите на ситно моркови и кашкавал. Изсипете тестото в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 50 минути. Поднесен дори и студен, кексът запазва превъзходните си вкусови качества.
Класически морковен сладкиш >>
Огретен с моркови
Продукти за 4 порции:
400 г моркови
1 кг пресни картофи
2 с.л. краве масло
2 с.л. брашно
600 мл прясно мляко
сол
черен пипер
настъргано индийско орехче
няколко стръка магданоз
80 г кашкавал
Приготвяне:
Измийте картофите, разполовете ги и ги варете около 15 минути в подсолена вода. Обелете морковите и ги нарежете на кръгчета, след което ги сложете в тенджера, покрийте ги с вода и ги варете около 5 минути. Загрейте маслото, добавете браното и като стане златисто, добавете млякото при непрекъснато бъркане. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Отцедете морковите и ги поставете в намаслена тавичка, поръсете ги със ситно нарязан магданоз. Върху тях наредете отцедените картофи. Залейте със соса и поръсете с настъргания какавал. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 10-15 минути до получаването на изкусителен златист загар.