Хубавото на коледните пости (които започват от  15 ноември и завършват на 24 декември) е, че почти през цялото време, с изключение на първите и последните няколко дни на поста, както и на дните сряда и петък, консумацията на риба и морски дарове е абсолютно позволена. Това означава, че е време да запретнем ръкави и да ви поднесем няколко апетитни и съблазнителни ястия с риба.

Задушена риба със сметана

Продукти:
600-800 г риба
200 г сметана
25 г краве масло
1 морков
1 връзка магданоз
1 глава лук
няколко зрънца черен пипер
дафинов лист
сол на вкус

Приготвяне:
Почистената риба се нарязва на парчета, обезкостява се и се посолява. Поставя се в тенджера, добавят се лукът, разрязана на 4 части, черният пипер, дафиновият лист, морковът и магданозът. Всички продукти се заливат с гореща вода и се варят 10 минути. След това рибата се прецежда и прехвърля в плитка тенджера, добавят се маслото и сметана и се задушава на слаб огън около 15 минути. Поднася се със задушени или приготвени на пюре картофи.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Филе от риба варено в мляко

Продукти:
500 г риба
25 г краве масло
25 г галета
300 г прясно мляко
магданоз
сол на вкус

Приготвяне:
Рибеното филе се нарязва на порции и се посолява. В тенджера се разтопява маслото, сипва се галета и се добавя прясното мляко. Рибата се прибавя към врящата течност, поръсва се със ситно нарязан зелен магданоз и се сварява. Готовата риба се сервира заедно със соса. Отново за гарнитура може да поднесете варени или задушени картофи.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos