Хубавото на коледните пости (които започват от  15 ноември и завършват на 24 декември) е, че почти през цялото време, с изключение на първите и последните няколко дни на поста, както и на дните сряда и петък, консумацията на риба и морски дарове е абсолютно позволена. Това означава, че е време да запретнем ръкави и да ви поднесем няколко апетитни и съблазнителни ястия с риба.

Задушена риба със сметана

Продукти:
600-800 г риба
200 г сметана
25 г краве масло
1 морков
1 връзка магданоз
1 глава лук
няколко зрънца черен пипер
дафинов лист
сол на вкус

Приготвяне:
Почистената риба се нарязва на парчета, обезкостява се и се посолява. Поставя се в тенджера, добавят се лукът, разрязана на 4 части, черният пипер, дафиновият лист, морковът и магданозът. Всички продукти се заливат с гореща вода и се варят 10 минути. След това рибата се прецежда и прехвърля в плитка тенджера, добавят се маслото и сметана и се задушава на слаб огън около 15 минути. Поднася се със задушени или приготвени на пюре картофи.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Филе от риба варено в мляко

Продукти:
500 г риба
25 г краве масло
25 г галета
300 г прясно мляко
магданоз
сол на вкус

Приготвяне:
Рибеното филе се нарязва на порции и се посолява. В тенджера се разтопява маслото, сипва се галета и се добавя прясното мляко. Рибата се прибавя към врящата течност, поръсва се със ситно нарязан зелен магданоз и се сварява. Готовата риба се сервира заедно със соса. Отново за гарнитура може да поднесете варени или задушени картофи.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Тефтели (малки кюфтенца) от риба

Продукти:
600-700 г риба
50 г бял хляб
200 г прясно мляко
1-2 глави лук
25 г масло
1 яйце
20 г брашно
250 г сметана
сол на вкус

Приготвяне:
Почистената от костите и кожата риба се смила два пъти през машинката за месо заедно с накиснатия в мляко хляб без кората и лука. Към каймата се добавя яйце, масло и сол. Всички продукти се омесват добре, приготвят се кръгли топчета, които се овалват в брашно и се пускат в загрято масло. След като леко се запържат, се заливат със сметаната и се задушават за кратко на слаб огън в плитка тенджера. Като гарнитура може да сервирате неизменните варени картофи.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Печена риба със спагети

Продукти:
500 г риба
300 г спагети
25 г краве масло
75 г олио
250 г сметана
1 яйце
30 г кашкавал
2 глави лук
сол на вкус

Приготвяне:
Спагетите се сваряват в подсолена вода, изсипват се в решетест съд и се обливат с гореща вода.след като се отцедят, се подправят с краве масло и сол. Рибата се нарязва на парчета без кожата и костите и се посолява. Приготвя се тава със загрято масло, изсипват се половината от сварените спагети, върху тях се поставя рибата и леко се поръсва със запържения, ситно нарязан, лук, покрива се с останалите спагети. Ястието се залива със смес от сметана, сурово яйце и сол, наръсва се с настърган кашкавал и масло. Поставя се във фурната и се запича.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos