Белите храни може да не изпъкват с особено ярко и ослепително присъствие, както цветните, но и те не по-малко от жълтите, оранжевите, лилавите, зелените и червените си събратя могат да се похвалят с изключително ценните си хранителни вещества. Затова смятаме днес да отделим достойно внимание на 4 блюда в бяло.
Крем супа с ряпа
Продукти:
1,5 л вода
3-4 картофа
4-5 бели репи
сол, черен пипер и целина на вкус
2 чаени чаши прясно мляко
бучка масло
2 жълтъка
магданоз
Приготвяне:
След като водата заври, пуснете в нея обелените и нарязани картофи и ряпа. Овкусете със сол, черен пипер и целина. Варете зеленчуците до омекване. Дръпнете супата от огъня, прецедете я и пасирайте. Добавете прясното мляко, маслото и отново върнете супата на огъня. Оставете да поври десетина минути, след което я застройте с двата разбити жълтъка. Поръсете с магданоз и поднесете по желание с крутони.
Салата с целина и ябълки
Продукти за 4 порции:
1 глава целина
3 ябълки
4 с.л. сметана
2 сварени яйца
2-3 щипки сол
бял пипер
2-3 с.л. лимонов сок
Приготвяне:
Рендосайте на ситно целината и ябълките. Полейте с лимонов сок. Добавете сметаната, солта, белия пипер и нарязаните на кубчета сварени яйца. Разбъркайте добре и поръсете по желание с магданоз.