Ястията с карфиол се отличават с превъзходния си и нежен вкус, както и с мекотата на аромата си. Благодарение на богатото си съдържание на витамин С и още цял куп благотворни за организма хранителни вещества, блюдата с карфиол са не само много апетитни, но и изключително полезни.

Карфиолът e супер полезен. Защото... >>

Крем супа с карфиол

Продукти за 4 порции:

600 г карфиол
1 глава лук
1 картоф
1 ч.л. + 1 с.л. олио
40 г пушен бекон (по желание)
500 мл прясно мляко
400 мл зеленчуков бульон
сол
връзка пресен кориандър
индийско орехче
захар
магданоз
и червена чушка за декорация

Приготвяне:

Отделете розичките, а стеблото на карфиола нарежете на ситно. Загрейте 1 ч.л. олио и изпържете оформения на кубчета бекон до получаването на хрупкава коричка. Извадете от тигана и добавете 1 с.л. олио. В мазнината задушете картофите и лука, нарязани на ситно, плюс стеблото на карфиола. Добавете млякото и бульона и варете на тих огън 20-25 минути. Розичките на карфиола добавете 10 минути преди края на кулинарния процес. Подправете със сол. Половината от кориандъра, нарязан на едро, сложете в супата и пюрирайте. Оставете отново да заври и подправете със сол, индийско орехче и малко захар. Останалия кориандър разбъркайте с бекона. Сервирайте супата с декорация от магданоз и нарязана на малки парченца сладка червена чушка.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos