Ястията, приготвени с царевично тесто, са леки, здравословни и не на последно място с превъзходен вкус

Хрупкави хапки

Продукти за 4 порции:
400 мл прясно мляко
сол
черен пипер
индийско орехче
250 г царевичен грис (или брашно)
100 г пармезан
1 краставица
5 домата
1-2 скилидки чесън
1 връзка магданоз
400 г извара
2-3 с.л. масло

Приготвяне:
В тенджера кипнете 400 мл вод, прясното мляко и около 1 ½ ч.л. сол. Добавете царевичния грис и бъркайте. Гответе на слаб огън около 20 минути. Прибавете настъргания пармезан и овкусете с черен пипер и индийско орехче. Изсипете в предварително намаслена правоъгълна тавичка. След като изстине, сложете в хладилника за 1 час. Пригответе салата като обелената краставица настържете на едро. Доматите разрежете на четвъртини, отстранете семките и оформете кубчета. Чесъна и магданоза накълцайте на ситно. Към изварата добавете нарязаните зеленчуци плюс чесъна и магданоза. Овкусете със сол и черен пипер. Нарежете царевичния солен "кекс" на 12 еднакви парчета. В тиган загрейте маслото и запържете хапките до златисто. Поднесете със салатата.

Снимка: derdutchman.wordpress.com

Тарта с ябълки

Продукти за 4 порции:
400 г обелени и почистени от семките ябълки
1 глава кромид лук
2 с.л. масло
сол
черен пипер
½ л прясно мляко
200 г царевично брашно
500 г домати
100 зелени маслини
4 стръка магданоз
1 стрък розмарин
6 с.л. зехтин
1-2 с.л. лимонов сок
50 г кашкавал

Приготвяне:
Нарежете ябълките на малки кубчета. Накълцайте на ситно лука. Задушете ги в масло, като подправите с лук и черен пипер. Угасете с ½ л вода и прясното мляко. Малко след като заври, добавете 1 ч.л. сол и царевичното брашно. Гответе на слаб огън около 15 минути при непрекъснато бъркане. Нарежете доматите на четвъртини и оформете на малки кубчета. Нарежете маслините на кръгчета. Смесете доматите, маслините, розмарина и накълцания на едро магданоз и го овкусете съд зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. Изсипете царевичната смес в намаслена кръгла форма. Отгоре разпределете 4 с.л. от доматената смес. Поръсете с настърган кашкавал. Печете 10-15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Поднесете тартата с останалата салца.

Щрудел с царевичен грис и лапад

Продукти за 1 тава (15 броя):

За тестото:
350 г царевичен грис
½ ч.л. сол
1 яйце
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
125 г масло
100 мл бульон

За плънката:
250 г шунка
600 г лапад
1 с.л. кимион на зърна
125 мл бяло сухо вино
сол
черен пипер

Приготвяне:
Всички продукти омесете на тесто със 125 мл хладка вода и оставете да престоят 30 минути. Намажете формата с масло. За плънката нарежете шунката на кубчета и я запържете в голям тиган. Накълцайте измития и отцеден лапад, прибавете го към шунката и подправете с кимиона. В тигана изсипете бульона и лапада и задушете 10 минути на слаб огън. Овкусете със сол и черен пипер, след което оставете да се отцеди. Разделете тестото на четири части, които се разточват последователно върху поръсена с брашно кърпи и с длани се изтеглят тънки като хартия правоъгълници. Намажете ги с масло. Върху тях сложете плънката, така че отстрани да остане малко място, което се намазва с бульон. Навийте корите с плънката на руло с помощта на кърпата и ги нарежете на парчета с дължина ок. 6 см. Наредете ги във формата на разстояние едно от друго и ги намажете с останалото масло. Печете щруделите в предварително загрята на 220 градуса фурна 35-40 минути, като на всеки 10 минути ги заливате с виното. Сервирайте още топли.

Снимка: carolbentley.wordpress.com