Супите винаги са били силна и пълноценна храна, но през сезона на цветята са особено актуални за прогонване на пролетната умора. Те са здравословни, питателни, леки и вкусни.

Спаначена супа с ориз

Спанакът е изключително витаминозен зелнчук. Богат е на витамините А, В1, В2, В6, РР, С. Особено подходящ по време на диета, заради ниската му калоричност.

Продукти:
600 г спанак, изчистен от дръжките
½ ч.ч. ориз
3 стръка пресен лук
1 морков
1 голям домат
1 с.л. грис
6 с.л. олио
1 яйце
1 с.л. кисело мляко
½ връзка магданоз
1 с.л. оцет
1/2 ч.л. къри
сол

Приготвяне:
Измийте спанака и го накиснете в голяма купа с вода. и малко оцет за около половин час. Изплакнете го и го нарежете на дребно. Загрейте олиото в средно голяма тенджера и задушете настъргания на ситно морков и нарязания на дребно лук. След минута сипете на рязания на ситно домат. След като поомекнат малко, сипете гриса и разбъркайте добре. Налейте 1 ½ гореща вода и прибавете спанака заедно с измития ориз. Варете, докато оризът омекне. Сложете нарязания на ситно магданоз, кърито и солта. Отстранете от огъня и оставете леко да изстине. В малка купа сипете киселото мляко, оцета и яйцето. Разбийте с вилица и застройте супата.