Супите винаги са били силна и пълноценна храна, но през сезона на цветята са особено актуални за прогонване на пролетната умора. Те са здравословни, питателни, леки и вкусни.

Спаначена супа с ориз

Спанакът е изключително витаминозен зелнчук. Богат е на витамините А, В1, В2, В6, РР, С. Особено подходящ по време на диета, заради ниската му калоричност.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Продукти:
600 г спанак, изчистен от дръжките
½ ч.ч. ориз
3 стръка пресен лук
1 морков
1 голям домат
1 с.л. грис
6 с.л. олио
1 яйце
1 с.л. кисело мляко
½ връзка магданоз
1 с.л. оцет
1/2 ч.л. къри
сол

Приготвяне:
Измийте спанака и го накиснете в голяма купа с вода. и малко оцет за около половин час. Изплакнете го и го нарежете на дребно. Загрейте олиото в средно голяма тенджера и задушете настъргания на ситно морков и нарязания на дребно лук. След минута сипете на рязания на ситно домат. След като поомекнат малко, сипете гриса и разбъркайте добре. Налейте 1 ½ гореща вода и прибавете спанака заедно с измития ориз. Варете, докато оризът омекне. Сложете нарязания на ситно магданоз, кърито и солта. Отстранете от огъня и оставете леко да изстине. В малка купа сипете киселото мляко, оцета и яйцето. Разбийте с вилица и застройте супата.

Крем супа от червено цвекло

Червеното цвекло е богато на веществото бетаин, което подобрява работата на черния дроб. Същинска витаминозна бомба заради високото съдържание в него на В1, В2 и В12 и малко количество витамин С.

Продукти:
900 г червено цвекло
1 стрък зелен лук
1 л вода
½ л прясно мляко
2 ½ с.л. лимонов сок
3 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1 с.л. заквасена сметана
черен пипер и сол

Приготвяне:
Обелете цвеклото и го нарежете на кубчета. Задушете го заедно със зехтина, чесъна, лимоновия сок и солта за около 15 минути. Налейте вода и варете цвеклото до омекване. Извадете го с решетъчна лъжица и го пасирайте. Върнете пасираното цвекло във водата и кипнете повторно. Налейте прясно мляко и варете още 5 минути. Овкусете с черен пипер. Поднесете супата с лъжица заквасена сметана, поръсена с щипка копър.

Къри супа

Редовната консумация на къри намалява риска от цироза на черния дроб и Алцхаймер. Благодарение на богатото количество подправки в него спомага за усвояване на храната, печиства от токсините и укрепва имунната система.

Продукти:
500 г телешки шол
4 с.л. олио
1 лук, нарязан на ситно
1 голям морков
1 люта чушка
1 с.л. настърган пресен джинджифил
300 мл телешки бульон
2 с.л. тъмен соев сос
сол и черен пипер на вкус
200 г краставица (придава невероятна свежест на супата)
2-3 ментови листенца

Приготвяне:
Задушете в олиото лука и нарязаното на хапки месо. Добавете моркова, нарязан на едро, чушката и джинжифила. В парче тензух сложете всички сухи поправки, завържете с конец и ги поставете при месото. Залейте с бульона и водата и овкусете със сол и пипер. Сипете соевия сос и сварете супата на бавен огън, докато месото омекне. Извадете месото в купа. Отстранете тензуха със сухите подправки и пасирайте моркова и джинджифила в бульона. Върнете месото в бульона, прибавете краставицата, нарязана на парченца, и прясната мента. Варете няколко минути. За да постигнете по-голяма гъстота и да подсилите орнжевия цвят на супата, може да добавите малко нишесте, размито в студена вода, заедно с още един морков.