Индианска пилешка супа "Сакоташ"*

Продукти за 4 порции:
1 с.л. зехтин
1 голяма глава лук
1,5 кг пиле, нарязано на 8 части
1 л пилешки бульон
букет гарни **
1 ч.л. сол
смлян черен пипер
0,5 кг обикновен боб, измит и подсушен
250 г сладка царевица
150 мл заквасена сметана
4 с.л. магданоз

Приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма тенджера и задушете лука до омекване на тих огън. Добавете нарязаното месо, бульона и букета гарни (последният се пуска в супата за 5 минути, след което се изважда). Подправете със солта и пипера. Оставете да заври, после намалете максимално огъня и гответе под капак 30-40 минути, докато месото омекне. Извадете месото от тенджерата в чиния. Оберете всичката мазнина от повърхността на супата. Отново я оставете да заври и пуснете в нея боба и сладката царевица. Намалете огъня, похлупете и варете 10 минути. Обезкостете месото и отстранете кожата, нарежете на ситни парченца. Върнете месото в съда и го оставете на огъня още 5 минути. Свалете го и добавете сметаната и магданоза. Поднесете с препечени филийки.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos



____
* На езика на индианското племе алгонкини от Северна Америка „сакоташ” означава царевица и боб, сварени заедно.
 
** Малка китка от ароматни листни подправки, използвани при варене на супи и задушаване на месо. Обикновено включва магданоз, мащерка, майоран, дафитон лист, целина, естрагон, боселик и др. Пуска се във врящия бульон 5 минути преди приключването на кулинарния процес, а после се изважда.

Пилешка супа с орехи

Продукти за 4 порции:
2 с.л. зехтин
1 глава лук, нарязана
1 стрък целина, нарязан на кубчета
смлян черен пипер
1 л пилешки бульон
1 средно голям морков, нарязан на зарчета
60 г зелен фасул, измит и нарязан на къси пръчици
1 средно голям картоф, нарязан на зарчета
200 г варено пилешко месо, нарязано на кубчета
60 г орехи, разрязано на половинки
¼ ч.л. сол
2 с.л. магданоз
150 мл заквасена сметана по желание

Приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма тенджера и запържете в него лука и целината, докато омекнат. Сипете брашното и пипера и бъркайте 2 минути. Налейте бульона и бъркайте от време на време, докато заври. Сложете в тенджерата морковите, фасула и картофите, намалете огъня, похлупете и оставете на тих огън 15 минути. Добавете вареното пилешко месо, орехите, солта и малко пипер, след което варете на тих огън 10 минути. Поръсете с магданоза, сложете сметана по желание и сервирайте.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Пикантна пилешка супа с чили по мексикански

Продукти за 6 порции:
2 малки пресни чушки чили без семена, нарязани на кръгчета
4 скилидки чесън
2 с.л. вода
700 г филе от пилешки гърди без кожа
1 л пилешки бульон
1 глава лук, нарязана на ситно
2 ч.л. кимион
1 дафинов лист
1 ч.л. сушена мащерка
½ ч.л. сол
1 щипка смлян черен пипер
120 г сладка царевица
2 с.л. нарязан пресен кориандър

За гарнитурата:
60 г тортира чипс
1 средно голямо авокадо, почистено и нарязано на кубчета
2 стръка пресен лук

Приготвяне:
Нарежете и смесете чилито, чесъна и водата.  Сложете в голяма тенджера месото, лука, кимиона, дафиновия лист, мащерката, солта, черния пипер и сместа с чилито, налейте бульона и затрейте, докато заври. Намалете котлона, после похлупете съда и варете на тих огън 15 минути. Извадете месото и го оставете да поизстине, след което го нарежете. Върнете месото в тенджерата и добавете царевицата и кориандъра. Оставете да заври, след което варете на тих огън 5 минути. Извдете дафиновия лист. Разпределете супата на порции и украсете с резенчета авокадо и лук. Поднесете с тортила чипс.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos