Индианска пилешка супа "Сакоташ"*

Продукти за 4 порции:
1 с.л. зехтин
1 голяма глава лук
1,5 кг пиле, нарязано на 8 части
1 л пилешки бульон
букет гарни **
1 ч.л. сол
смлян черен пипер
0,5 кг обикновен боб, измит и подсушен
250 г сладка царевица
150 мл заквасена сметана
4 с.л. магданоз

Приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма тенджера и задушете лука до омекване на тих огън. Добавете нарязаното месо, бульона и букета гарни (последният се пуска в супата за 5 минути, след което се изважда). Подправете със солта и пипера. Оставете да заври, после намалете максимално огъня и гответе под капак 30-40 минути, докато месото омекне. Извадете месото от тенджерата в чиния. Оберете всичката мазнина от повърхността на супата. Отново я оставете да заври и пуснете в нея боба и сладката царевица. Намалете огъня, похлупете и варете 10 минути. Обезкостете месото и отстранете кожата, нарежете на ситни парченца. Върнете месото в съда и го оставете на огъня още 5 минути. Свалете го и добавете сметаната и магданоза. Поднесете с препечени филийки.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos



____
* На езика на индианското племе алгонкини от Северна Америка „сакоташ” означава царевица и боб, сварени заедно.
 
** Малка китка от ароматни листни подправки, използвани при варене на супи и задушаване на месо. Обикновено включва магданоз, мащерка, майоран, дафитон лист, целина, естрагон, боселик и др. Пуска се във врящия бульон 5 минути преди приключването на кулинарния процес, а после се изважда.