Постни сарми за Бъдни вечер

Продукти:

листата от 1 ½ кисели зелки
1 к.ч. (кафена чаша) олио
3 глави лук
2 моркова
2 ½ ч.ч. ориз бисерен IZZI
5-6 сушени сливи
1 с.л. стафиди
2 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
1 ч.ч. зелев сок
джоджен
градинска чубрица
магданоз
сол и смлян черен пипер на вкус

Приготвяне:

Листата от киселото зеле се почистват от грубите жилки и леко се начукват. Лукът и морковите, нарязани на дребно, се задушават в 2/3 от мазнината. Прибавя се почистеният и измит ориз, леко се запържва и се добавя червеният пипер.

Сместа се залива с 2 ч.ч. гореща вода и се посолява. Вари се при ниска температура, докато оризът набъбне. След отстраняване от огъня плънката се подправя с черния пипер, джоджена, чубрицата и с още сол при нужда.

С така приготвената плънка се завиват сарми и се подреждат в съд, чието дъно се покрива предварително с изрезки от зелевите листа. Отгоре сармите се покриват с цели зелеви листа, притискат се с чиния, заливат се с гореща вода и се варят на тих огън до пълно омекване на зелето. Готовите сарми се заливат със сос, приготвен по следния начин: В тиган се загрява останалото олио и в него се запържват брашното, червеният пипер и зелевият сок.

След прибавянето на соса сармите остават да поврат малко преди да се отстранят от огъня.

P.S. За да имат сармите завършен класически вкус и неустоим аромат, между тях задължително се сместват няколко сухи червени чушки.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Традиционен ориз с гъби

Продукти за 4 порции:

2 ч.ч. ориз балдо IZZI
500 г гъби печурки
1 глава кромид лук
2 моркова
125 г краве масло
50 г кашкавал
1 връзка копър
черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Лукът и морковите се почистват, нарязват се на дребно и се задушават в масло. Прибавят се нарязаните на ивички гъби, задушават се леко и се заливат с гореща вода 5 ч.ч. След кипване на гъбената смес, се слага и измитият ориз. Ястието се оставя да ври на слаб котлон. Преди оризът да е уврял напълно, температурата се намалява до минимум. Готовото ястие се поднася поръсено с нарязания копър, настъргания кашкавал и черен пипер.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Мляко с ориз и сироп от вишни

Продукти за 6 порции:

2 к.ч. ориз ризон IZZI
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 пакетче ванилия
500 г сметанов сладолед (или сладкарска сметана)
1 к.ч. сироп от вишни (и/или плодове от домашно сладко)
1 ч.л. канела

Приготвяне:

Оризът се почиства, измива се добре и се вари с предвиденото количество вода до полуомекване. Прибавя се млякото и варенето продължава до пълната му готовност. Малко преди отстраняване на съда от огъня, се прибавя захарта. След като заври отново, готовият ориз се ароматизира с ванилията, разбърква се добре и се разпределя в купички. След като изстине достатъчно, върху оризът се поставя сладоледа, полива се със сиропа, гарнира се с плодовете от сладкото и се поръсва с щипка канела. Поднася се на момента.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos