Овчарска мусака

Продукти за 4 порции:
1 с.л. зехтин
1 средно голяма глава лук
1 средно голям морков, ситно нарязан
700 г кайма по избор
1 ч.л. мащерка
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. лют доматен сос
450 мл зеленчуков бульон
смлян черен пипер
700 г картофи, разрязани на половинки
60 г настъргано сирене (чедър)
1 разбито яйце
¼ ч.л. сол
 
Приготвяне:
В тенджера загрейте зехтина и запържете 5 минути лука и морковите. Добавете каймата, разбъркайте и оставете на огъня 2-3 минути. Сложете мащерката, доматеното пюре, соса, зеленчуковия бульон. Поръсете с черен пипер и задушавайте 40 минути. Сварете картофите, излейте водата, намачкайте ги и ги смесете с кашкавала и яйцето, солта и пипера. Сложете месото в голям огнеупорен съд. Отгоре на равен пласт разстелете размачканите картофи, с нож  или вилица оформете някакъв орнамент и запечете отгоре за 5 минути в умерено загрята фурна, за да се образува златиста коричка.