Доматен тарт

Продукти:
8 домата, нарязани на половинки
1 лист бутер тесто
20 г масло
4 ч.л. зехтин
2 ч.л. оцет балсамико
сол и черен пипр на вкус
листенца пресен босилек за украса

Приготвяне:
Загрейте маслото и 2 с.л. зехтин на средна температура. Добавете доматите със срязаната страна към дъното. Намалете температурата и задушавайте 20 минути, докато омекнат. Подредете доматите с вътрешността към дъното върху намазнена тавичка за печене. Покрийте с тестото и махнете излишните части от бутера. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 15 минути, докато тестото покафенее и леко бухне. Оставете 5 минути настрана, за да изстине. Обърнете го в чиния за сервиране. Смесете оцета и останалия зехтин. Поръсете със сместа тарта. Овкусете със сол и черен пипер. Украсете отгоре с листенца босилек.

Супа от печени домати

Продукти:
1 кг консервни домати
2 с.л. зехтин
3 стръка свежа мащерка
сол и черен пипер на вкус
1 глава лук, нарязана на ситно
2 счукани скилидки чесън
200 г картофи, нарязани на ситно
2 с.л. доматено пюре
2 ч.л. кафява захар
2 ч.ч. зеленчуков бульон
листенца мащерка

Приготвяне:
Сложете доматите върху скарата на печката. Поръсете ги с половината зехтин и малко мащерка. Овкусете със сол и черен пипер. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна 15-20 минути, докато омекнат. Загрейте останалата част от зехтина. Прибавете лука, чесъна и картофите. Гответе 5 минути, като бъркате от време на време. Добавете доматеното пюре и захарта. Изсипете бульона и 1 ч.ч. студена вода. Покрийте. След като заври, намалете температурата и оставете да къкри 15 минути, докато картофите омекнат.
 Сложете доматите към сместа с бульона в блендера. Пасирайте, докато продуктите се смесят. Поръсете с мащерка.