Пилешко с авокадо
Продукти:
4 пилешки филета
5 с.л. олио
3 с.л. сос табаско
4 големи домата
1 глава лук
80 г чорбаджийски чушки
3 с.л. бял винен оцет
сол и черен пипер
захар
120 г сирене гауда
2 плода авокадо
Приготвяне:
Мариновайте месото с 1 с.л. олио и соса табаско и оставете за около 1 час. Нарежете доматите и лука на ситни кубчета, а чушките – колелца. Овкусете зеленчуците с винегрет от оцета, сол и черен пипер на вкус, 1 щипка захар и 2 с.л. олио. Поръсете пилешкото със сол и го изпържете от всички страни в останалото олио. Разполовете авокадото, обелете го и го нарежете на ивици. Наредете ги върху всяко пилешко филе и поръсете с настъргано сирене. Покрийте с алуминиево фолио и печете 5 минути само отгоре в предварително загрята на 250 градуса фурна. Поднесете месното блюдо със салатата.
Пилешко с мед и лимон
Продукти:
4 пилешки бутчета
2 лимона
25 г масло
2 с.л. мед
1 скилидка чесън
Ок. 600 г малки картофи
2-3 с.л. олио
сол и черен пипер
½ връзка магданоз
Приготвяне:
С нож отделете долната от горната част на бутчетата. Настържете кората на единия лимон и го нарежете на филийки. Изпържете пилешкото, поръсете го със сол и черен пипер и го сложете в тавичка. В същата мазнина пържете 2 минути разполовените картофи и заедно с лимоновите резени прибавете към пилето. Изцедете сока на другия лимон, смесете го с масло и мед и загрейте. Добавете нарязания на ситно чесън. С получената медена смес залейте пилешкото и печете 40-50 минути.при температура 200 градуса. Поръсете с нарязан магданоз.