С пилешко и ябълки

Продукти за 4 порции:

750 г картофи
сол
400 г пилешко филе
черен пипер
1 с.л. олио
1 стрък зелен лук
300 г ябълки
¼ л прясно мляко
2 с.л. масло
настъргано индийско орехче
75 г настъртан кашкавал

Доматен огретен >>

Приготвяне:

Обелете картофите и ги варете в подсолена вода около 20 минути. Междувременно нарежете месото и го овкусете със сол и черен пипер. Загрейте олиото в тиган и и запържете пилешкото. Лука оформете на тънки пръстенчета. Отстранете семките на ябълките и ги оформете на резени. Затоплете млякото и заедно с маслото го добавете към отцедените и нарязани картофи. Пюрирайте и подправете със сол и индийско орехче. Изсипете в намаслен керамичен съд пюрето, лука, месото и ябълките. Поръсете с кашкавал. Печете в предварително загрята на 180 градуса около 30 минути, докато се покрие със златиста хрупкава коричка.

С филе от сьомга

Продукти за 4 порции:

1 кг картофи
150 зелен лук
500 г филе от сьомга
сол
черен пипер
550 г квасена сметана
8 с.л. прясно мляко
настъргано индийско орехче
половин връзка копър
25 г масло
50 г галета

Огретен с картофи, шунка и кашкавал >>

Приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на дълго. Овкусете сьомгата със сол и черен пипер, след което я нарежете на кубчета. Разбийте сметаната с млякото и подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Половината от сместа изсипете в намаслена тавичка и разпределете картофите, рибата и нарязания на пръстенчета лук. Залейте с останалата сметанова смес. Покрийте съда с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-35 минути. Отстранете фолиото и продължете печенето 40-45 минути. Междувременно нарежете на ситно копъра и отделете от него едно стръкче за украса. Загрейте в тиган маслото и в него изпечете галетата до златисто. Дръпнете съда от огъня и добавете копъра. Около 15 минути преди да извадите огретена от фурната, върху него разпределете равномерно галетата, за да се получи хрупкава коричка. След като извадите огретена, украсете го с още кръгчета лук и стръкче копър.

 

С картофен крем и боб

Продукти за 4 порции:

900 г картофи, разрязани на 4 части
3 с.л. зехтин
5 счукани скилидки чесън
2 пиперки, почистени от семето и ситно нарязани
250 г белени (консервирани) домати, накълцани
½ ч.л. сол
смлян черен пипер
по 250 г бобови – нахут (или грах) и боб, сварени и отцедени
30 г краве масло
1 разбито яйце
2 с.л. прясно мляко
¼ ч.л. червен пипер
магданоз за украса

Огретен с тиквички и три сирена >>

Приготвяне:

Сварете картофите и ги отцедете. Загрейте 2 с.л. зехтин в голям тиган и с леко бъркане запържете за 1 минута половината чесън на умерен огън. Сложете пиперките и ги задушете за 3 минути, после добавете ¾ от доматите. Подправете със сол и черен пипер и гответе още 3 минути. Пасирайте граха, половината чесън, зехтина и останалите домати до получаването на еднородна смес. Прибавете я към запържените пиперки и сипете боба. Сложете всичко в огнеупорен съд. Пригответе картофеното пюре с маслото и млякото. Изсипете го най-отгоре в съда за печене, декорирайте с вилица, намажете с разбитото яйце и поръсете с червен пипер. Печете в предварително загрята на умерен огън фурна около 25 минути, докато повърхността се зачерви. Преди да поднесете ястието, украсете с магданоз.