Ценните хранителни качества на гъбата са безспорни. Те съдържат много протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални соли. Затова спокойно можем да заместим месото именно с тях. В гъбите има ензими и витамин С, както и соли на калий, магнезий, желязо, фосфор. Интересен факт още е, че по съдържанието си на фосфор гъбите се нареждат редом до рибните продукти.

Пияни гъби

Продукти за 4 порции:
1 кг гъби
4 глави лук
1 морков
резен целина
4-5 скилидки чесън
1 ч.ч. червено вино
1 с.л. брашно
олио
сол
черен пипер
магданоз, ситно нарязан

Приготвяне:

Нарежете гъбите и лука на филийки, морковите – на кръгчета, целината – на кубчета. Намажете с олио дълбока тавичка и ги наредете на пластове, като започнете с лука. На места слагайте от счукания чесън, черния пипер и магданоза. Залейте с виното, като добавите малко топла вода и 2-3 капки олио. Задушете под капак или фолио на умерена фурна в продължение на 10 минути. Сипете разбитото в малко вода брашно и допечете още 5-10 минути.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Гъбено пюре

Продукти за 4 порции:
500 г гъби
100 мл зеленчуков бульон
1 с.л. брашно
1 лимон
черен пипер
сол
олио
магданоз

Приготвяне:

Задушете гъбите в олио и лимонов сок, докато омекнат. Поръсете с брашното и сипете постепенно бульона. След 5 минути подправете и пасирайте. Украсете с нарязани на филийки шапчици гъби и магданоз.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos