Понеже сезонът на патладжаните е в разгара си, ще е истинско престъпление, ако не опитате някоя нова и лесна рецепта с царя на зеленчуците, както го наричат в родината му – Южна Индия. Причината да го направите са и всички полезни вещества, които ще си набавите с консумацията му, както и благотворното им влияние за целия организъм. Храненето с патладжани е много полезно за профилактиката и лечението на атеросклерозата, а също оказва положително влияние върху дейността на сърцето. Благодарение на ниската им калорийност са полезни за хора, страдащи от наднормено тегло. Освен това имат противовъзпалителни свойства, предпазват черния дроб от мастни натрупвания и са много полезни за диабетици. Е, какво чакате още? Слагайте престилката и се захващайте за готвене! Ние помагаме с три лесни рецепти.

Печена чушка в патладжан


Продукти за 2 порции:
2 патладжана
7-8 червени чушки
зехтин или олио
сол

Приготвяне:
Измийте патладжаните и чушките добре. Патладжаните нарежете надълго на ленти, а чушките почистете от семките и дръжките. Изпечете на зеленчуците на скара или барбекю до получаване на приятен цвят и мирис. Чушките обелете. Оставете изпечените зеленчуци да се охладят. Овкусете с малко зехтин или олио и сол. Във всяка лента патладжан поставяйте по една чушка и завивайте на руло. По желание украсете с магданоз, джоджен или друга зеления. Това е всичко. Сервирайте ястието охладено.

Патладжанени рулца с топено сирене и сусам


Продукти за 2 порции:
2 патладжана
топено сирене
сусам
зехтин или олио
сол

Приготвяне:
Измийте патладжаните и ги нарежете отново на ленти. Преди да поставите на скарата или барбекюто, потопете в малко зехтин или олио и поръсете със сусам. Изпечете до получаване на златиста коричка. Още преди да са изстинали резенчетата в средата на всяко поставете по една лъжичка топено сирене, така че то да може да се разтопи. Завийте на руло.

Патладжан с пресни чушки и домати

Продукти за 2 порции:

2 патладжана
1 домат
2 червени чушки
зехтин или олио
сол
джоджен

Приготвяне:
Измийте патладжаните и пак нарежете на ленти. Червените чушки измийте и нарежете на тънки ленти, а доматите на шайби. По познатата технология изпечете патладжана до златисто. Във вътрешността на всяка лента наредете по няколко ленти чушка. Овкусете със сол. Завийте на руло, сложете една шайба домат, стрък джоджен и забодете клечка за зъби. Така приготвените патладжани ще придобият статус на вкусни и красиви летни ордьоври.