Сезонът на цветята, зеленината, настроението и новият живот настъпателно чука на входната врата. Само за няколко дни температурите се покачиха с 15-20 градуса. Това налага и нашият различен поглед върху ежедневието: идва времето да сменяме гардероба и да захвърляме зимните ботуши, дрехи и дебели палта. Преди да го направим обаче, трябва да подготвим зимните дрехи и обувки за „летен сън”. Нали искаме през есента те да изглеждат добре, а и да не са проядени от молци?

Връхните дрехи. Те са най-важната част от гардероба ни през зимата, защото ни пазят от студа. Затова трябва да се отнасяме с нужното уважение към всички пухенки, палта и якета. Тези от тях, които се перат в пералня можете да подготвите у дома. Пуснете ги да се изперат и след като изсъхнат ги поставете в специални пликове за съхранение на дрехи. Най-добре ще е ако са от тези, които се вакуумират. Така ще запазите свежестта на материите и едновременно с това ще ги предпазите от молците в гардероба. Останалите връхни дрехи, които не могат да минат през пералнята, ще трябва да дадете на химическо. Процедурата след това е същата.

Пуловерите и панталоните. Пуловерите със сигурност няма да са актуални за топлото време. Тези от панталоните, които прецените, че са прекалено дебели за да ги носите през пролетния и летен сезон, изперете. Нека изсъхнат и ги поставете в пликове за съхранение на дрехи. Вакуумираните разновидности ще ви спестят пространство в гардероба.

Обувките. Не си мислете, че зимните обуща нямат нужда от грижи, само защото идва лято. Преди да ги захвърлите някъде из шкафовете за обувки е хубаво да ги изсушите добре (ако са мокри или влажни). Почистете повърхността им с влажна кърпа. Нанесете боя за обувки и лъснете. Така са готови отново да бъдат използвани догодина.

Старите колекции. И преди да ни завладее изцяло пролетното настроение е добре да помислим и за потничетата, полите, ризките и късите панталони. Преди да ги извадим на предни позиции в гардероба, ще трябва и те да минат през пералнята. От освежаване ще се нуждаят и летните обувки: чехли, джапанки, сандали и прочие.

Вече трябва да сме готови да посрещнем с отворени обятия пролетно-летния сезон: свежи, с подреден гардероб и презаредени за нов живот.