Кухненската хартия може да се използва у дома за почти всичко - почистване, подсушаване, бърсане и попиване на мазнината. Предлагаме ви 8 нейни приложения, за които се съмняваме, че сте се сещали:

Запазете подправките и зелената салата свежи
След като престоят 2-3 дни в хладилника, зелената салата и подправките започват да увяхват и да се спаружват. За да избегнете този неприятен момент и да удължите живота на салатата, магданоза, копъра и т.н., измийте ги със студена вода и ги увийте с мокра кухненска хартия. Така те ще издържат поне 5-7 дни в хладилника, като запазят свежестта, цвета и вкусовите си качества.

Снимка: istockphoto.com

Проверете дали семената ще покълнат
Всеки, който напролет засява семена и отглежда растения от тях, се е сблъсквал с проблема дали те са все още годни и дали ще поникне нещо от тях. За да не губите време в засаждане и чакане дали ще поникне, може да ускорите процеса. Сложете семената между два мокри отрязъка кухненска хартия. По принцип всички семена трябва да покълнат най-много до две седмици. Ако това не се случи, значи трябва да ги изхвърлите.

Ако кафявата захар се е превърнала в огромна бучка
Ако не използвате дълго време кафявата захар, тя ще се превърне от кристали в огромна бучка, с която е почти невъзможно да готвите. Това се дължи на високото съдържание на влага в нея и често в комбинация с неправилно съхранение води до неприятния резултат. Сложете бучката в купа и покрийте с кухненска хартия. Оставете така една нощ.

Филтър за кафе
Ако обичате да пиете джезве и сами да си го варите на котлона, то вероятно го прецеждате през цедка. По-добрият филтър, за който не сте предполагали, че се намира в кухнята ви, е именно кухненската хартия. С нея лесно може да прецедите идеално кафето, така че в него да не останат никакви остатъци.

Подсушаване на месото
Преди готвене е добре пържолите да бъдат подсушени. Така по тях ще залепнат повече подправки. Тук на помощ отново идва кухненската хартия.

Снимка: istockphoto.com

Готвене на пара в микровълновата
Някои от по-крехките зеленчуци могат лесно да бъдат приготвени в микровълновата и да имат вкус на приготвени на пара. Увийте ги в мокра кухненска хартия и включете микровълновата.

Бързо охлаждане на вино
Ако винаги забравяте да охладите бялото вино преди консумация, ето един трик, с който това ще се случи за минути. Увийте бутилката с мокра кухненска хартия и сложете в хладилника.

Изсушаване на книга, без да се нагънат страниците
Всеки, който се е сблъсквал с проблема мокра книга, знае добре, че след изсъхване страниците се нагъват много неприятно. Ако сложите суха кухненска хартия между тях, това ще предотврати неправилните форми и деформирането на страниците.