Кухненските гъби за миене на съдове могат да бъдат опасни за здравето, като предизвикат инфекции в организма, тъй като крият потенциални патогенни. Гъбите имат свойството да абсорбират, така че едва ли има изненадани, но…
Резултатите от изследване на германски учени от "Furtwangen University Medical School" сочат, че кухненските гъби задържат три особено опасни бактерии - Acinetobacter johnsonii, Moraxella osloensis и Chryseobacterium hominis.
Въпросните микроорганизми могат да доведат до развитие на инфекции в човешкия организъм. Периодичното почистване на гъбите не само не унищожава микробите, но дори ги променя, правейки ги по-устойчиви към дезинфекциране.
Специалистите съветват просто да сменяме всяка седмица кухненската гъба, за да се предпазим от евентуална зараза.
Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Scientific Reports".