Вечеря с инфлуенсър срещу дарение - един алтернативен и смел начин за набиране на средства за фондация "Даная" съвсем скоро провокира щедростта на фенове и известни личности. Нели Георгива от "Безопасна красота" отправи виртуално предизвикателство с лотове, с което да се съберат реални пари в подкрепа на фондацията. 

Кремена Кунева е председател на Управителния съвет на фондацията и според нея "единственият начин да се справим с големите проблеми в една дълбоко корумпирана и тежко обременена система е само, ако ставаме повече и повече, и повече хора, на които истински им пука".

Каква по-точно е идеята?

Да бъдат предизвикани известни инфлуесъри (включително Виктория Капитонова), които да предложат вечеря със себе си в любим ресторант срещу 2000 лв. А тази сума да бъде преведена към сметката на фондация „Даная“.

Официалният хаштаг на кампанията е #лотзаданая .

"Нели и групата ѝ не за пръв път подкрепят Фондация “Даная”. Тя беше кауза и на коледните им събития. Фондация “Даная” се издържа изцяло и само от обществената подкрепа. За да функционираме и работим с професионални екипи от възможно най-добри специалисти, за да помагаме за решаването както на индивидуални случаи, така и на застъпничество за решаване на проблеми от значение за много деца. Това е едната част на подкрепата и ако трябва да се илюстрира нейната ефективност спрямо даренията, един прекрасен пример е застъпничеството за закупуване за образна диагностика за единствената педиатрична болница в България на стойност 2 млн. и 400 хил. лв.

Благодарение на институционален натиск, писма, анализи, успяхме да убедим МЗ да отпуснат тази сума още началото на тази година, а не някога в бъдещето. Това оборудване се чакаше повече от 10 години. Ние успяхме за месец.

Извън това, подобна инициатива ще повиши информираността и обществената ангажираност към проблемите, с които Фондацията се бори, което е от огромно значение за постигането на повече решения, цели и критичност към порочни практики в детското здравеопазване и образование, част от тях вече платени с живота на деца като Даная.

Темите за детското здравеопазване са тежки и травматични, различен и достъпен подход, който да накара по-голяма част от хората да се информират за тях е също толкова важен, колкото и тяхното индивидуално решение.

Благодарим на Нели и на всички инфлуенсъри, обществени личности, които застанаха и ще застанат зад тази кауза!"