За добрият вид на банята трябва да се полагат и добри грижи. Важно е след всяко нейно използване, плочките да се забърсват от оставащите капки. Водата оставя варовикови следи по фаянса, от което той може да промени цвета си. Ако често ви се случва да зарязвате банята мокра след душ, не само ще се сдобиете с плочки на петна, но и рискувате във фугите и по ъглите да се появи мухъл. Това важи с особена сила за тези бани, които нямат индивидуални прозорци или отдушници за извличане на влагата. 

Поради липса на време или просто от мързел обаче, не винаги имаме желание да изчистим банята. Тогава? Остава ни да заложим на малки хитрости още при самия й ремонт, с които да си облекчим живота. Както и на качествено почистване. 

Спонсориран материал

Препаратите на хлорна основа като Domestos убиват всички познати вируси и бактерии. Дезинфекцирайте поне веднъж дневно с тях, за да сте спокойни за чистотата във вашия дом.

Черни - изглежда шик и стилно, но лесно остават отпечатъци, личи всяка следа, наслоява се котлен камък. Черните плочки са подходящи за големи бани, за да не я смаляват оптически. 

Карамел, беж - създават мекота и уют. Този тип плочки са идеални за жените, които нямат време или желание да чистят често. Ако изберете матиран вариант, няма да се налага да търкате с парцала постоянно, защото мръсотията оптически не личи.

Снимка: iStock

Бели - продават дълбочина и обем особено ако изберете вариант с гланц. Огледалният ефект лесно се поддържа с използването на препарат. Като цяло мръсотията не личи на белите плочки, ако те се почистват периодично. Отлаганията зависят от твърдостта на водата. При по-захабени и стари плочки, които не се поддържат чисти регулярно, се появява лек оранжав оттенък.

Меланж (мозайка, графит, мраморен ефект) - плочките с допълнителни декоративни ефекти не само създават стил и индивидуален облик на банята, но и са лесни за поддържане. Плочки с лек релеф или цветови шарки, наподобяващи мозайка, са идеален вариант, ако не искате да им отделяте внимание всеки ден.

Снимка: iStock

Изберете подходяща по цвят фугираща смес. Най-малко личат замърсяванията върху сивите, сребристи фуги. Белите фуги са красиви и създават усещане за чистота и хармония, но изискват щателна поддръжка. Често променят стават оранжеви от водата и сапуна. Фугите се почистват лесно със стара четка за зъби и препарат за фаянс. За да си облекчите живота обаче, може просто да положите запечатващ продукт върху фугите - силиконов инпрегнант, който ще държи мръсотията далеч.