Точно като фурната и банята е едно от местата в дома, които трудно се решаваме да почистим. Това е така, защото повърхностите там изискват правилните препарати и тактики. За да не си съсипете кожата от търкане и да подходите като професионалисти, е нужно да подредите стъпките и да ги следвате.

Снимка: iStock

Изберете подходящ препарат за повърхностите

Правилният и доказан препарат ще ви спести много време и търкане. С ефективните средства не е нужно да прекарвате часове в банята. За плочките, разбира се, се използва един препарат, а за тоалетната чиния – друг. Не забравяйте да използвате ръкавици, за да предпазите кожата си.

Препаратите на хлорна основа като Domestos* убиват всички познати вируси и бактерии. Дезинфекцирайте поне веднъж дневно с тях, за да сте спокойни за чистотата във вашия дом.

Напръскайте и изчакайте

Ако препаратът е с пулверизатор – напръскайте и изчакайте. Ако е течен, намокрете повърхностите в баняте и разнесете от него навсякъде. На опаковката си пише колко време е добре да изчакате, преди да започнете миенето.С правилно избрания продукт няма да ви се наложи да търкате дълго.

Снимка: iStock

Обърнете внимание на фугите

Обикновено не самите плочки, а фугите между тях се почистват най-трудно. Изберете абразивен препарат, намокрете, разнесете и изчакайте. След това би трябвало усилията по почистване да са минимални.

Ваната

Ваната изисква специално внимание. Не забравяйте да почистите сифона, отстрани и фугите – там се събира най-много мръсотия и мухъл.

Вентилаторът

Често той се задърства и не работи както трябва. Махнете частите, които е възможно да махнете, и ги измийте. Останалото почистете с прахосмукачка и мокра кърпа.

Снимка: iStock

Трик за тоалетната чиния

За да не ви се нагала да търкате тоалетната чиния отвътре, предварително изсипете 200 мл. белина и изчакайте 10 минути. Изплакнете и ще видите, че всичко блести от чистота – сякаш сте прекарали половин час в търкане.

Почистете хромираните части

Душ слушалката, смесителите и другите хромирани части в банята също трябва да бъдат измити.

Снимка: iStock

Ето и още съвети за ефективно почистване у дома:

*Материалът е подготвен в партньорство с Domestos