Търсите промяна, искате нещо ново - ето начин! 

 


Основен постулат на японката Мари Кондо, продала милиони копия от своята книга "Магията на подреждането", в която представя изключително практични методи за подреждане на дома, е, че вещите трябва да ни носят радост. Всичко, което не ни прави щастливи, трябва да отиде на боклука. Без изключения! 

Снимка: facebook.com/konmarimethod


Със своята философия за реда в дома Мари Кондо е една от 100-те най-влиятелни хора на времето си за 2015 г. 

 

 

Ето 15 основни точки от метода Konmarie:

 

1. Почистването на дома променя и умствената нагласа.

2. Важно е предварително да си представите как точно искате да изглежда дома ви, след като почистите. Това ще ви помогне много в преценката за това кое е излишно.

3. Изберете си и си създайте свое собствено място. Това не трябва да е работен кът, а мястото, на което ще се чувствате добре да поседнете в усамотение, да си починете, мястото, което ви изпълва с хармония и балансира емоциите ви. Всяка жена трябва да има такова кътче в дома си.

4. Когато започнете подреждането на определена част от дома си, трябва да докоснете всеки един предмет, който се намира там. Усетете дали той ви носи щастие, дали го свързвате с негативни или с позитивни емоции. Всичко, което не ви носи щастие, трябва да отиде на боклука!

5. Вещите, които ви радват, ще ви донесат особен прилив на енергия и положителни чувства, когато ги докоснете.

6. Правилният ред на почистване, според Кондо, е - дрехи, книги, документи, дребни вещи, предметите със сантиментална стойност.

7. Не трупайте домашни дрехи. Ако няма да носите дрехи, защото не ви стоят добре, малки са ви или са скъсани, изхвърляйте или използвайте за почистване на повърхности и прозорци. Трупането на стари дрехи за носене вкъщи ви дърпа енергийно назад.

8. „За всеки случай” и „Ако потрябва някога” са фразите, които превръщат хората в Плюшкин. Ако за 3 месеца нещо не ви потрябва, то няма да ви потрябва и в бъдеще. Освободете се от него. 

9. Дрехи, които не са ви пред погледа, бързо се забравят, следователно нямате нужда от тях.

10. Ако сте купили нещо по повод или в пристъп на шопохолизъм, но никога не сте го обличали, по-добре го продайте или подарете. Замислете се дали сте привързани към тази дреха. Ако тя не предизвиква никакви асоциации и емоции в съзнанието ви, нямате нужда от нея.

11. Освен за вещите, мислете и за местата, на които ги съхранявате. Защо са ви два сервиза или още едно зимно яке, ако дори нямате място къде да ги сложите?

12. Дори най-добрата техника за подреждане няма да ви помогне, ако сте задръстили дома си с ненужни вещи. Научете се да бъдете практични.

13. Сгъвайте дрехите си по правилния начин в гардероба и чекмеджетата. Така не само ще имате повече място, но и ще се грижите по-добре за самите тъкани.

14. Всеки ден изваждайте от джобовете на якето и панталоните си съдържанието. Изсипвайте го на масата и изхвърляйте ненужното. Правете това и с дамската си чанта.

15. Когато си купите нещо ново, веднага го извадете от кутията, махнете етикета и цената и го вкарайте в употреба.

Снимка: iStock