Къщата *Shkrub House е построена от украинския архитект Сергей Махно за семейството му, като се намира се в Козин - село в предградията на столицата Киев. Къщата е построена в съвременен украински стил под влиянието на японската философия на уаби-саби, която намира красотата и хармонията в несъвършенствата. 

Снимка: Sergiy Kadulin

Тъй като къщата е почти изцяло затворена от минималистична бетонна ограда, нейният характер може да се види само частично от случайните минувачи, но техните очи няма да пропуснат гордостта на проекта - сламен покрив над тавана с дървени греди и стените, покрити с тъмна дървесина. Материали, традиционни както за украинската, така и за японската култура.

Снимка: Sergiy Kadulin

"Благодарение на Япония се научих да обичам Украйна. Когато за първи път отидох в Япония и видях как оценяват наследството си, разбрах, че украинската култура е изключително богата, но рядко я ценим достатъчно. Япония ми върна страната обратно. Отвори очите ми и най-важното - сърцето ми към богатството, което винаги съм имал - моята родина. Създавам украински дизайн, предаван чрез призмата на японското възприятие за красиво", споделя архитектът Сергей Махно.

Снимка: Sergiy Kadulin

Пространството в къщата, разположена на площ от 370 кв м, е разделено на три части: кухня, трапезария и всекидневна, които са претърпели големи промени по време на преустройството на съществуващата къща, преди архитектът да стане неин собственик.

Снимка: Sergiy Kadulin

Таванът е украсен с дърво, което е добито от 11 стари изоставени къщи в района. Даването на втори живот на нещата е най-доброто, което можем да направим за нашата планета, смята Сергей. А както може би сте забелязали от снимките, Махно е страстен колекционер на антики и произведения на изкуството. Най-значителната част от колекциите на Сергей е представена върху цяла стена - глинени изделия от Трипилия, датирани от 5–2 хилядолетие пр.н.е.

Снимка: Sergiy Kadulin

Огромен прозорец предлага панорамна гледка към градината, където има японски кленове и черешови дървета, сред които погледът разпознава традиционна украинска зооморфна керамика и съвременно изкуство. В градината са доставени има 250 тона камъни, за да се създаде обичайното усещане за японските градини.

Снимка: Sergiy Kadulin

Интересен акцент в спалнята на най-големия син на Сергей е подът, изработен от 500-годишен дъб, както и разположеното върху него легло, наподобяващо татами.

Снимка: Sergiy Kadulin

"Когато след пет хиляди години археолози от други планети ще изследват къщата ми, те ще кажат, че тя е построена според древните украински традиции. Че има много природа и много живот", казва Сергей Махно.

Снимка: Sergiy Kadulin*Shkrub (Шкруб) е измислена дума, с която Сергей и съпругата му Влада се наричат ​​един друг - тя също се занимава с интериорен дизайн.