Последният реализиран проект на арх. Николова и арх. Радев от студио "Николова Радев Архитекти" представлява елегантна и модерна къща, изпълнена по безкомпромисен начин.

Снимка: Гергана Дерменска

Разположена сред природата, южно от София, тази къща е дом за младо семейство и отразява любовта на собствениците към качествената архитектура и модерната еклектика в интериорния дизайн - проектирана с усет и внимание към детайла.

Снимка: Гергана Дерменска

В избора на фасадни материали влияние има традиционната архитектура на Северна Европа, а общите интериорни пространства преливат едно в друго и завършват в просторни тераси. 

Снимка: Гергана Дерменска

Силен вертикален акцент е въздухът над входното антре и стълбата, който свързва полусутерена с двете жилищни нива. Отличителен елемент, засилващ въздействието на светлината в интериора, е японската градина, на която се излиза от основната спалня на второ ниво.

Снимка: Гергана Дерменска

Ориентирана на изток и север - към най-красивите елементи на заобикалящата я природа, къщата е с терасиран двор, оформен с габиони, и малък басейн пред покритата тераса към дневната. 

Снимка: Гергана Дерменска

Сградата е проектирана на две нива, като има и сутеренен етаж. Всяко ниво на къщата е разположено на площ от около 150 кв м - или общо със сутерена трите нива са 450 кв м.

Снимка: Гергана Дерменска

В сутерена се намира входът на къщата - чрез входно антре и стълба към горните два етаж. Оттук започва и основния пространствен акцент в интериора на сградата – пробив през трите нива, ограден с парапети, и видим от всяко ниво, осветен от юг и запад с остъкление през трите нива. В сутерена са разположени още тройния гараж и техническите помещения.

Снимка: Гергана Дерменска

На първия етаж е организирана дневна с кухня, трапезария, зона с камина и комфортни мебели, както и гостна спалня с предверие и баня. Дневната гледа към двора, като от нея се излиза на покрита тераса с външна камина и две зони за сядане.

Снимка: Гергана Дерменска

На втория етаж са разположени две спални и родителска спалня. От  тази спалня се излиза на две тераси – едната открита към гледката, а друга на юг към малка тераса тип "японска градина".

Снимка: Гергана Дерменска

Формообразуването на сградата е ръководено от стремежа за максимално добро навлизане на слънчева светлина и изолиране на сградата от близките паркинг и улица. 

Снимка: Гергана Дерменска

Къщата е монолитен плътен обем с плосък покрив и фасадна облицовка от кафяво-сиви керамични тухли. Фасадата е окачена, като на места зидарията е редена с пауза, за постигане на ажурен ефект.

Снимка: Гергана Дерменска

Остъкляването на отворите с алуминиева дограма в черен цвят завършва стилния вид на сградата. 

Снимка: Гергана Дерменска

Вижте още снимки от фотографа Гергана Дерменска в галерията най-горе.