Предстоят светли и уютни празници, които няма да са същите, ако у дома няма украсено коледно дръвче, гирлянди, светещи лампички и всички съпътстващи празника и внасящи топлина декорации. Кои са най-честите грешки, които допускаме? Ето ги:

1. Поставяме коледното дръвче на неправилното място
В повечето случаи то стои там, където няма да пречи и има място да бъде поставено, но ако разполагате с повече пространство в дневната, обърнете внимание къде точно да сложите елхата. Независимо дали е изкуствена, в саксия или отрязана, тя трябва да е далеч от радиатори, климатици и всякакви отоплителни уреди с оглед най-вече на безопасността. Като звездата на празника, всяко коледно дръвче трябва да има специално място – място, на което ще бъде забелязано моментално, като например срещу вратата, за да може да бъде видяно още с влизането.


2. Декорираме само в дневната
Често коледната украса присъства само в дневната, където прекарваме по-голяма част от свободното си време. Това не означава, че в останалите помещения в дома не трябва да има никаква декорация. Коледният венец на вратата, ароматна свещ във формата на елха в банята, светещ гирлянд в спалнята – все акценти, които няма да натоварят по никакъв начин обстановката, напротив – ще внесат празнично настроение и уют.

Снимка: iStock


3. Претрупваме
През годините вероятно всеки от нас е събирал различни и много украси. Това не означава, че всички те трябва да бъдат поставени из къщата. Така например, ако на елхата сте сложили светещи лампички, не слагайте такива на прозорците. Не смесвайте няколко вида гирлянди на едно място, чорапите за подаръци над камината са достатъчни, за да загатнат, че предстои прекрасен празник у дома и т.н.


4. Забравяме за децата
Първите няколко Коледи на малчугана у дома трябва да бъдат безопасни. Не поставяйте ниско украса, която съдържа дребни частици, които децата могат да погълнат. Светещите гирлянди са особено привлекателни за мъниците, така че те лесно могат да стигнат до елхата, да ги дръпнат и тя да се стовари върху тях.

Снимка: profimedia.bg


5. Не проверяваме състоянието на миналогодишната украса
Счупени стъклени топки, счупени лампички на светещата украса или друга коледна декорация, която би довела до наранявания или пожар, трябва да бъде щателно проверена и да бъдат отстранени опасните части.


6. Забравяме за естествената декорация и аромати
Впускаме се в шеметно пазаруване на пластамаса из магазините, а забравяме, че Коледа може да е малка борова клонка или шишарка, която сме откъснали на път за вкъщи или клонка червен имел, както и растението коледна звезда, което стои много красиво и цъфти точно на Коледа. Ароматът на корите от мандарина и канелата също могат да ви настроят бързо на празнична вълна.

Снимка: Pinterest.com

7. Придържаме се само към червеното и зеленото
Характерни за празника са червеният и зеленият цвят. Това не означава, че не можем да използваме сребърно, златно, бяло, синьо, жълто. Не се ограничавайте и развихрете фантазията си, като същевременно не претрупвате дома с прекалено много нюанси.

8. Пазаруваме, преди да сме премерили
Пазаруваме гирлянди, топки и украси, а същевременно не знаем къде точно ще стоят и колко точно голямо е мястото. Преди да посетим магазина, е добре да извадим ролетката и да преценим къде какво можем да сложим.

Снимка: Pinterest.com