Хлябът е традиционно и основно ястие на трапезата на българина. Но хлябът вече не е това, което беше! Ръчно замесената питка с кръгла форма отдавна е обогатена е с различни вкусове - семена, подправки, подсладители; разчупила е крайчетата си и се е превърнала в хрупкава спирала или малко блокче. Хлябът дори се превръща в изкуство. В сърцевината му се появяват картини с различни цветове - цветя, усмивки, рисунки на предмети от ежедневието, анимационни герои и др. 

Родината на цилиндричния хляб с картинки е Япония. Типичната за този народ прецизност и внимание към детайла не спират да ни учудват. В тези хлябове може да се направи буквално всичко - картинки на плодове, животни, автомобили, лица на хора и др. 

Снимка: Konel bread

Попитахме Нена от Хлябът на Нена какво е нейното мнение относно тази тенденция при тестените изделия. Ето какво ни сподели професионалистът: "Много забавен хляб! Mалко съм мнителна към такъв тип хлябове, ако, разбира се, картинките вътре бяха от зеленчуци и плодове, на драго сърце щях да приветствам идеята. Креативно е, спор няма, но дотук, щом става дума за оцветен хляб! Ако става въпрос за тенденция и шарените хлебчета вече са популярни, ще ми е доста тъжно, защото това е поредният капан за децата, особено злоядите. Днешните деца и без това гълтат на ден голяма доза химикали под формата на разноцветни бонбони, сладоледи, сокове и какво ли още не."

Интересното при тези цилиндрични хлябове е техниката за направата им. Всяка отрязана филийка е с точно повтаряща се картинка. Много хора биха попитали каква е тайната. Предположението на Нена е следното: "Относно направата им, предполагам, че са изпечени в цилиндрични форми за хляб, като различните цветове тесто машинно са шприцовани вътре. За да се получат толкова равномерни картинки. Предполагам, че са продукт на поточни линии с компютърно управление, но всичко това са само предположения."

Снимка: Konel bread


С подобна техника се приготвят дълги цилиндрични форми за рязане на дребни елементи от фимо. Всяка отделна част от рисунката се оформя предварително, чрез натрупване, като се работи по детайлна схема, която точно представя разреза. Ето как може да си направите хляб с резен лимон в средата. разбира се, вместо полимерна глина, просто трябва да използвате тесто, осветено с хранителни бои в нужните нюанси. Дали подобна новост би предизвикала масов интерес и имат ли бъдеще подобни атрактивни визии, когато се отнася за хляба? "Смятам, че хлябът търпи иновации", споделя ни Нена. "Търпи иновации дори масовият хляб, направен по стандарти, постигнати чрез добавки на различни продукти на химическата промишленост. Не съм толкова за традицията в хляба , т.е. не смятам, че хлябът трябва да е само бял, типов и добруджа. Но определено смятам, че хлябът е естествена и натурална храна изцяло."