Лалетата са признати цветя на любовта по целия свят. Много други цветя са елегантни, други са  изключително романтични, твърде големи или твърде малки, но лалето е винаги точно. Букет от лалета изразява истински уют и комфорт.  

Лалето е отглеждано преди векове в Персия и Турция, където е играело важна роля в изкуството и културата на времето. Най-вероятно, коментирайки турската традиция за носене на лалета в тюрбана, европейците погрешно дават име на лалето, което идва от персийски и означава "тюрбан". Цветето придобива популярност и се разпространява много бързо, особено в Холандия, където през ХVII-ти век възниква феномен "лале мания" . Лалетата достигали толкова високо цени, че те определяли пикове или срив на пазара.

Лалета сега се отглеждат в цял свят, но хората все още идентифицират култивираните сортове като "холандски лалета".

Значението на лалето обикновено е "съвършена любов". Подобно на много цветя, лалетата с различни цветове носят собствена символика:

Червените лалета са най-силно свързани с истинската любов.

Лилавите лалета символизират кралско достойнство и почит.

Смисълът на жълтите лалета представлява безнадеждна любов към момента с общ израз за весели мисли и слънце.

Белите лалета се използват в знак на достойнство и да се изпрати послание за прошка.

Пъстрите лалета са сред най-популярните сортове и изразяват преклонение пред красивите очи.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

С всичките символични чувства и значения на лалетата не е изненадващо, че тяхната популярност продължава да устоява на времето. Широката гама от цветове и разновидности позволяват лалетата да се използват по много поводи.

Лалета може да се поднасят както във вид на букети и като цветя в саксия. Отглеждането им и днес е приятно занимание за много любители на цветята. Като едно от най-обичаните цветя в света, букет от лалета е сигурен подарък, омайващ в своята красота и простота.