Преди много, много години, Венера загубила любимия си Адонис. Богинята плакала безутешно. Сълзите й се леели като река и нищо и никой не можел да ги спре. Където капнела сълза, там разцъфвал мак. От любовната мъка на Венера Земята се осеяла с макови полета. Цветята расли крехки и всяко от венчелистчетата им се отронвало лесно и падало бързо - също като сълзите на Венера.

Това гласи легендата за появата на красивото цвете, обагрено в червено. Според ботаниците обаче родината на маковете е Централна Азия. Сънотворният мак например бил култивиран още по времето на Римската империя. Като култура за отглеждане се появява по българските земи в началото на 19 век. Преди това се е отглеждал на територията на Османската империя, където опиумът, извличан от семената му, е опсобено разпространено упойващо средство.

Цветовете на маковете са в различни нюанси на червеното, но се срещат и бял, лилав и жълт. В България са разпространени 8 вида. Семената се използват като подправка за сладкиши и хлябове.

Дивите макове са особено разпространени по черноморското крайбрежие и в Южна България (предимно Горнотракийската низина). Пиринският мак (Papaver degenii) е защитен вид, включен в Червената книга на България. Той е единственият български вид с жълти или оранжеви венчелистчета.

Вкъщи може да си посеете семена - в обикновена саксия или в сандъчета. Почвата трябва да е добре дренирана, лека и хранителна. Маковете не обичат да ги пресаждат, затова им изберете  постоянно място. Поставете саксията на слънчево място. Алените юнаци обожават милувките на Слънчо. 10 дни, след като сте положили семената в почвата, ще се покажат и първите свежи зелени листенца. Поддържайте земята умерено влажна. Около маковете бързо се появяват различни видове плевели. Отскубвайте ги навреме, защото те бързо задушават крехките стебълца на цветето.

Като маслодайна култура маковете се сеят на нивите в периода септември-октомври. В домашни условия може да ги садите по всяко време, без зимата.


Макът е нежно и романтично цвете. Принтовете с макове често се рещат по летни рокли, поли, блузи, колани, обувки. И още - чадъри с маков цвят, ветрила с макове, обеци, брошки, пръстени...Ако още не сме ви създали приятно маково настроение - изгледайте и видеото.