Краставиците са сравнително лесен за отглеждане зеленчук. Но често се случва дори на опитни градинари да не се сдобият с богатата и вкусна реколта, която искат. Малка тайна със захар може да помогне да получите свежи зелени краставички, които са хрупкави и сочни.

За целта са ви необходими:

захар

преварена вода

квас или бирена мая

Водата се преварява, за да се изпари ненужния хлор, ако има такъв в нея и да бъдат унищожени вредните бактерии. Разбира се, може да пропуснете тази стъпка. Особено с оглед на това, че при напояване обикновено се използва течаща вода.

Снимка: iStock

Има два варианта за подхранване.

Поръсване на слоеве – около всяко стръкче поръсете захар (около ½ с. л.), върху нея сипете ½ ч. л. от кваста. Залейте всичко това с вода. Останалото ще свърши природата. Почвата поема този хранителен разтвор и го отвежда към корените на краставичките. Така до тях достигат изключително ценни елементи, които помагат бъдещата реколта да стане богата и вкусна.

Друг вариант е да направите сироп - сипете захарта в кваста (или разтворената във вода бирена мая), за допълнителна активация и да размиете с вода. Полученият сироп се оставя да ферментира един ден, под капак. Добре е да бъде на по-топло място, защото високата температура активира живота в дрождите. Този разтвор може да разредите в още вода.

Така подхранени, стеблата връзват повече, увеличават листната си маса, а краставичките стават свежо зелени и хрупкави.