Доматите са сред най-полезните зеленчуци, а доматеният сок е любим за хората от всички възрасти. Ако имате домати във вашата градина, време е да си осигурите домашен сок и консервирани домати за студените месеци. Ето три рецепти: 

Цели белени домати в буркан

Измитите домати се попарват с гореща вода, а след това се поливат със тудена. Така по-лесно се обелват, след което се нареждат плътно в буркани. Част от доматите се смилат на доматен сок, който се осолява на вкус. Наредените цели домати се  заливат с доматния сок до 1 см под горния ръб на буркана. Затварят се добре и се стерилизират за 15 минути.

Доматен сок, приготвен по студен начин

Доматите се смилат в месомелачка с приспособление за отстраняване на семките и кожицата, или се прекарват през сокоизтисквачка. Полученият сок се овкусява с черен пипер и сол. Пяната се отстранява предварително и сокът се налива в бутилки. Затварят се плътно с капачки и се стерилизират чрез изваряване за 10 минути.

Замразен доматен сок за готвене

Добре узрелите домати се измиват, нарязват се, задушават се 10 мин. на умерен огън и се пасират. Сокът се оставя да се охлади. След това се налива във формички за лед и се замразява във фризера. Срокът му на годност е до другото лято. Кубчетата или полусферичките доматен сок се прибавят към ястията в замразен вид.