Излизаме в отпуска, събрали сме багажа, дори на котката сме намерили дом за двете седмици, в които няма да ни има вкъщи. В последния момент обаче се сещаме за любимите растения и цветя, които през летните месеци се нуждаят от почти всекидневно поливане. Ами, сега?  Първото най-важно нещо е да запазим спокойствие. Само така ще разрешим проблема.

Проверете съседката как е с графика
Ако имате съседка, с която си пиете кафето всяка събота, и на която можете да се доверите – това е вашето разрешение. Помолете я да наглежда цветята, докато ви няма. Предварително й напишете на бележки под всяка купичка на растенията, кое колко често се нуждае от поливане. Така няма да се налага да се чувате често с нея, докато отсъствате и сте на почивка.

Превантивна мярка – по-малко светлина и топлина
Ако все пак не можете да се доверите на човек, който да полива растенията, то направете така, че те да се нуждаят от по-малко вода и съответно, ако има някакви поражения, те да са минимални. Преместете всички цветя в стая, която е със северно изложение и която не е огряване от слънцето през по-голямата част от деня. Допълнително – дръпнете плътните завеси, но не изцяло. По-малкото светлина и топлина няма да изпарява водата в растенията и съответно те няма да се нуждаят от често поливане. Преди да тръгнете обаче, не забравяйте да ги полеете обилно.


Капков дозатор в интересни форми и цветове
Пазарът е пълен с предложения за това как да се грижите за растенията си по време на отпуската. Най-разпространеното, а и много достъпно като цена, е т.нар. капков дозатор. Предлага се в различни форми и цветове, като патета, кучета, котки, кактуси. Принципът на работа е много прост – конусовидната форма на съоръжението му помага лесно да се забоде в почвата в близост до стеблото на растението. Преди това естествено е напълнено с вода, а по средата има дупка. В зависимост от влажността на почвата, тя сама си поема нужното количество вода. При покупка не забравяйте да питате конкретната големина на дозатора за колко дни ще е достатъчна, за да напоява растението.

Пластмасова бутилка с изрязано дъно
Какво да правите, ако в момента не разполагате със специални уреди за напояване? Направете си сами подобни със сходен принцип. Ако попитате майка си как се справя с растенията, когато е в отпуска, тя със сигурност ще ви обясни за пластмасовата бутилка с изрязано дъно.
Можете да използвате бутилка от минерална вода – 500 мл, ако саксията е по-малка. Ако е по-голяма обаче, ще трябва да се снабдите с такава от 1.5 л. Изрежете дъното й. Направете 4-5 дупки на капачката с големина на оризово зърно. Напълнете я с вода до горе (до дъното), защото тя вече функционира правилно само обърната. Забодете конусовидната й част в пръстта. Тубата от минерална вода ще действа по същия начин като капковия дозатор.


С вълнена прежда и леген с вода
Още един изпитан и стар метод е този с вълнения конец.  Напълнете леген с вода (ако се съмнявате, че тя ще стигне за всички растения, тогава напълнете повече съдове). Отрежете толкова нишки вълнена прежда, колкото растения ще поливате. Дължината на преждата трябва да е съобразена с разстоянието от растението до легена, така че да може да легне на дъното му спокойно, без да стърчи във въздуха. Наредете всички растения, които искате да „поливате” през отпуската около легена и натопете единия край на преждата в легена, а другия заровете в пръстта на саксията. Когато растението е „жадно”, то само ще си пие от водата.

Във ваната с вода
И все пак не на всяка домакиня ще й остане време да се занимава с подобни монтажи. В крайна сметка, ако бързате можете просто да наредите всички саксии във ваната, да запушите сифона и да напълните прилично количество вода. Мястото е подходящо, тъй като повечето бани нямат прозорци и водата няма да се изпари бързо.

А вие кой от методите сте прилагали?