Но как то всичко размириса –
книжата, вещите, дъските!
Надъха даже ръкописа
на тия песни, тамо скрити.
……………………………
Иван Вазов,
из „Със масло розово стъкленце…”
сб. „Люлека ми замириса”

 

Легендите разказват, че най-красивата жена на света – Лакшими, се родила от розов цвят от 108 големи и 1608 малки розови листенца. Според закона в Древна Индия на този, който донесе роза на владетеля, се изпълнявали всички желания. Още старогръцкият историк Херодот пише, че най-хубавите рози растат из земите на траките. Около Казанлък маслодайната роза започва да се отглежда през 18 век. Днес тя има най-голямо стопанско значение. В Украйна  най-разпространена е кримската роза, във Франция – галската, в Мароко – столистната роза.

Етеричното масло се получава при дестилация на цветовете. Българското розово масло се прави от най-леките цветове на розата. То е жълто-зеленикаво на цвят, с приятна специфична миризма. Съдържа цитронелол, гераниол, нерол, въглеводороди, терпени и др. Незаменим компонент е както в най-хубавите и трайни парфюми, така и в медицината.

Розовата вода е страничен продукт, който се получава при добива на розово масло. Съдържа алкохолите цитранелол и гераниол. Използва се в козметиката и като ароматна подправка в кулинарията. Обтриването на лицето с розова вода ще изчисти кожата от пъпки и черни точки, ще я направи гладка и мека.