Не изхвърляйте старите кашони и картонени опаковки и кутии. Те са истинско съкровище за градината. Със старите кашони може да направите много добра основа за новите си насаждения. Ако искате напролет да имате богата почва за тях, сега е моментът да се погрижите.  

Старите кашони - нещо безплатно, лесно и полезно за растенията.

Поколения добри градинари знаят и използват хартия и картон за земята в градините си. Картоните обаче са не само добри за мулчиране, но и чудесна бариера пред плевелите. Това може да е ключът към един изцяло нов подход във вашето градинарство. 

Компост - тор - храна за растения

Ако искате да компостирате, за да получите хубав тор, с който да подхранвате растенията си, освен хранителни отпадъци, може да използвате и хартия, листа, пръчки и т.н. Просто накъсайте картона на едри парчета, или го оставете цял, в зависимост от мястото, с което разполагате, и го хвърлете при останалите неща в компоста. Както се разлага, той ще добави хранителни вещества към вашите растения.

Картонени контейнери вместо саксии

Използвайте старите кутии от обувки, подаръци и др. за саксии. Достатъчно е да застелете картонената кутия с найлонова торбичка и да го запълните с пръст. Вместо да харчите пари за нови саксии и кашпи, използвайте тези стари и непотребни кутии. Спестените пари може да вложите в закупуването на нови растения. В картонените контейнери може да отглеждате всичко по същия начин, както в нормална саксия или сандъче. Ако държите на добрия външен вид, може да декорирате контейнера с бои, клонки, копчета, коркови тапи, счупени плочки, миди, камъчета и др. 

Бариера за плевели

Картоните, вестниците и другите хартиени материали са едни от най-бързите и лесни решение за проблемите на бурените. С тях само за един сезон можете да намалите плевели с до 75% и дори повече. Просто поставете парчета картон около растенията, които искате да защитите. Намокрете го леко. Водата ще помогне на картона да се фиксира за мястото. А и ще сте сигурни, че вятърът няма да го издуха. Можете да добавите отгоре малко пръст или мулч, за да го закрепите допълнително. Картонът ще потиска плевелите, те ще се разлагат в почвата и така ще добавят полезна органична материя.

Снимка: iStock

Легла за цветни лехи

Най-лесният начин да започнете нещо нова в градината си е като оформите легла за лехите. няма нужда да използвате тежки машини, само непотребен картон. Очертайте формата, която искате да има лехата и покрийте областта с картон. Полейте с вода, покрийте с почва, мулч и листа. До няколко месеца картонът ще се разложи и вие ще се сдобиете с прясна градинска пръст, готова за растенията. Най-доброто време, за да се направи това, е през есента. Така всички процеси, свързани с разлагането на картона, ще се случат през зимата, а напролет ще сте готови за новото садене и сеене. В лехите може да посадите цветя, трева или зеленчуци.

Пътеки

Със старите кашони може да направите нова пътечка в градината си. Работата ще ви отнеме не повече от час. Всичко, от което се нуждаете, е картон, тухли/камъни и мулч. Поставете картона директно върху тревата. Той е достатъчно дебел и през негоняма да проникнат никакви треви и други плевели. Подредете го във формата, която искате да има пътят. Очертайте отстрани с тухли или камъни. След това покрийте с почва и тор.

Къщички за семена 

Картонени кутии са идеалното решение за разсадите. Може да ги държите там от семена до по-големи разсади. Не забравяйте да им осигурите достатъчно светлина, за да получите оптимални резултати. След като покълнат и пораснат малко, може да ги преместите в градината с цялата кутия. Няма нужда да ги изваждате от нея. Това е и идеално занимание за децата. Те ще могат сами да отгледат растенията и да ги наблюдават през цялото време.  

Снимка: iStock

Билкова градина на перваза на прозореца 

Идеята да имате свежи билки и подправки в кухнята си е разкошна. Така по всяко време може да отрежете стръкче пресен босилек или магданоз и да го сложите в ястието. Целогодишно може да отглеждате такива в картонена кутия на перваза на прозореца. Просто я запълнете с пръст и посейте семената. Някои хора успяват да отгледат в кутии от обувки дори маруля и дребни моркови.